İsim babası Levent Kırca! GÖREV Vakfı çalışmalara başladı

Türkiye’de birçok ilke imza atmaya hazırlanan GÖREV Vakfı, projeler için düğmeye bastı. İsim babası kısa bir süre önce kaybettiğimiz Levent Kırca olan vakfın en büyük amacı uluslararası medya ile Türk medyasını kaynaştırmak

Abone ol

Kültür ve sanat gibi iletişim alanlarında faaliyette bulunmak, televizyon, radyo, gazete ve dergi yayıncılığına katkı sağlamak için kurulan ve kısa adı Görev olan İletişim Gönüllüleri ve Görevlileri Vakfı, çalışmalara başladı. Vakıf, ilk olarak, Cahit Berkay ile “Anadolu’nun Kadim Sazları Projesi”ni üstlendi. 12 Ekim’de kaybettiğimiz usta sanatçı Levent Kırca’nın isim babası olduğu Görev Vakfı’nın Başkanı Mustafa Pamukoğlu ile vakfın kuruluş amacı ve hedeflerini konuştuk.

| Mustafa Bey neden böyle bir vakıf kurma ihtiyacı hissettiniz?

İletişim dünyasında; sosyal sorumluluk, kültür-sanat projeleri ve medya dünyasında yapılan birçok faaliyete öncülük etmek amacıyla bu vakfı kurduk. Amacımız; basın işletmeciliğine katkıda bulunarak, uluslararası medya dünyasıyla Türkiye medyasını kaynaştırmada bir rol üstlenmektir. Bu konularda sektörde boşluk olduğuna inanıyoruz.

| Vakfın adını Levent Kırca’nın koyduğunu biliyoruz. Nasıl oldu bu?

Büyük sanatçı Levent Kırca, ışıklar içinde yatsın, böyle bir vakıf kurma niyetimizi duyunca kısa adı “Görev Vakfı” olan “İletişim Gönüllüleri ve Görevleri Vakfı” adını önerdi. Çok hoşumuza gitti ve hemen kabul ettik. Aslında Levent Kırca sadece ismi vermedi. Bize cesaret ve moral de verdi. Kendisi ile birçok ortak proje yapacaktık. Kısmet olmadı. Rahmetli, vakfımızın onur üyesi; ancak plaketini ve onur üyesi belgesini kendisine takdim edemedik. Ama eşi Aslı hanıma takdim edeceğiz.

| Vakıf kurucuları kimlerden oluşuyor?

Vakıf kurucularımız ve Mütevelli Heyeti üyelerimiz çok kıymetli insanlardan oluşuyor. 55 kişilik Mütevelli Heyetimiz var. Üyelerimizi web adresinden görmek mümkün.

| Vakfın amaçlarını öğrenebilir miyiz?

Televizyon, radyo açmak hariç basın, yayın, eğitim, kültür ve sanat gibi iletişim alanlarında faaliyette bulunmak, faaliyette bulunanlara her türlü katkıyı vermek, televizyon, radyo, gazete ve dergi yayıncılığının toplumu bilgilendirme ve aydınlatma amacı doğrultusunda sürekli gelişmesine katkıda bulunmak temel amacımız.

| Faaliyetlere başladınız mı? Neleri hedefliyorsunuz?

Evet, vakfımız kurulur kurulmaz hemen kolları sıvadık ve projelere başladık. İlk proje olarak sevgili dostlarım Cemil Akyol ve değerli sanatçı Cahit Berkay ile “Anadolu’nun Kadim Sazları Projesi”ni vakıf olarak üstlendik.

ANADOLU ÇALGILARININ EVRENSEL YOLCULUĞU

| Projeden biraz söz eder misiniz?

Bu projeyle; Cahit Berkay’ın yönetimindeki, erbane, kabak kemane, mey, ney, kaval, sipsi, klasik kemençe, kemençe, argun, kudüm, tulum, darbuka, bağlama, cura, zurna, rebap sazlarını çalan saz sanatçıları ve solistlerden oluşan büyük bir orkestrayla Anadolu müziğine can veren Anadolu çalgılarının yerelden evrensele uzanan yolculuğunu başlatacağız.

| Proje ne zaman başlıyor?

Gala ve bir konser gecesi için orkestranın çalışmalara başlamasına yönelik sponsor görüşmelerimiz devam ediyor. Gala gecesini Büyük Kulüp üstlendi. Burada başta Başkan Duran Akbulut, Metin Baylav ve yönetime teşekkür ediyoruz. Gala gecemizi orada yapmayı planlıyoruz. Sponsorlarımız ve bizi destekleyecek kişi ve kurumların katkısı bütçemizi karşılayacak duruma gelirse -ki bu projenin destekleneceğine yürekten inanıyorum- hemen Cahit Berkay, orkestrasıyla çalışmalara başlayacak. Aralık ayında ilk konserimizle kamuoyunun önüne çıkmak istiyoruz.

| Vakıf bu tür projelere ve faaliyetlere nasıl katkı sağlamayı düşünüyor?

Projelerimizi destekleyecek sponsor katkıları, vatandaşlarımızın bağışları ve vakıf üyeliği aidatları ile katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca ortak veya sahibi olacağımız şirketlerin faaliyetlerinden de elde edeceğimiz kârlar önemli finansman kaynaklarımızdan biri olacak.

| Vakfa nasıl bağış yapılabilir?

Çok kolay... Vakfımızın projelerini desteklemek isteyenler, nakit veya taşınmaz varlıklarından bağış yapabilir. Vakfımızın faaliyetleri ve projeleri www.iggv.org internet adresimizden takip edilebilir. Yine internet adresimizde belirtilen banka hesap numarasına nakit bağış ya da vakfımızla görüşerek şartlı bağış yapabilirler.

HAYIRSEVER HANIMEFENDİ BİZE BÜYÜK BAĞIŞ YAPTI

| Şu ana kadar bağış yapıldı mı?

Vakfımız kurulur kurulmaz, vakfımızın amacı ve faaliyetlerini desteklemek için ülkesini çok seven 85 yaşındaki bir hayırsever hanımefendi düzenlediği vasiyetnameyle ölüme bağlı tasarruf olarak yirmiden fazla çok değerli taşınmazını vakfımıza bağışladı. Bu bize çok büyük bir moral ve motivasyon oldu. Eğer doğru projelerle ülkeye yararlı faaliyetler gösterirsek vakfımıza böyle hayırseverlerin önemli bağışlar yapacağından eminiz. Bu arada, Gülgün Feyman “Spiker” adlı kitabının, Halil Nebiler de “Çocuklardık” adlı kitabının telif haklarını vakfımıza devretti.

HERKESİ VAKFIMIZA DAVET EDİYORUZ

| Vakfa üyelik koşulları neler?

Vakfa üye olmak isteyenler, başvurularını “Görev Vakfı Üyelik Giriş Beyannamesini” doldurmak ve Yönetim Kurulu’na vermek suretiyle yaparlar. Yönetim Kurulu değerlendirme yaptıktan sonra üyelik kartı verilerek üyelik işlemi tamamlanacak. Bu hususta web adresimizde gerekli formlar ve bilgiler yer alacak. Üyelerimizden bir giriş ödentisi bir de yıllık aidat alacağız. Bunu henüz belirlemedik ancak en kısa zamanda belirleyerek ilan edeceğiz.

| Kimler üye olabilir?

Herkes... Vakfımızın faaliyetlerini desteklemek, faaliyetlerimizde yer almak isteyen herkese üye olarak kapımız açık...

| Kültür ve sanat projeleri dışında başka projeleriniz var mı?

Sosyal sorumluluk projelerine girmek istiyoruz. Kültür ve sanat alanında burslar vermek, eğitim kurumları açmak, medya alanında eğitimler vermek, uluslararası ve ulusal sempozyumlar, konferanslar düzenlemek gibi iletişim alanında faaliyetlerimizi çeşitlendirmek istiyoruz. Hedeflerimiz içinde basın işletmeciliği de yapmak var. Buna da Aydınlık gazetesinin isim hakkını satın alarak gazeteyi geliştirmek ve daha çok okunan bir gazete haline getirmekle başlamak istiyoruz.

| Nasıl olacak bu?

Vakfımızın kuracağı şirket Aydınlık isim hakkını satın alacak. Bu şirket gazeteyi basacak ve dağıtacak. Hem gazeteyi yeni ve çağdaş işletmecilik anlayışı ile çıkaracağız hem de ileriye taşıyacak yatırımları yapacağız.

| Yatırımlardan kastınız?

Az önce söylediğim gibi isim hakkı, matbaalar ve yenileme yatırımlarına girmek istiyoruz. Bunu da ilk adımda gönüllü bağışlarla finanse etmek amacındayız.

DOSTLARIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ

| Bağışlarla bunu gerçekleştirmek mümkün olacak mı?

Yatırım bütçemizin yarısını bu bağışlarla karşılarsak yarısını da otofinansman ve diğer kaynaklarla finanse edebileceğimizi düşünüyoruz. Şöyle bir hesap yaparsak; yatırım bütçemiz yaklaşık 5 milyon TL. Bunun yarısını bağışlarla karşılayabilirsek bu yenileme yatırımını gerçekleştirebiliriz. Her bağışçı ortalama 5 bin lira bize katkı sunsa 500 bağışçıdan bu kaynağı temin ederek vakfımız çok önemli bir projeye adım atabilir. Bunun için tüm vatandaşlarımızın bizi desteklemelerini ve bu projemize bağış yoluyla katkı sunmalarını temenni ediyoruz.

| Başka işletmelere de katkı sunacak mısınız?

Vakfımızın amacına uygun faaliyet gösteren medya işletmelerine iştirak ederek veya etmeyerek katkı sunmak istiyoruz. Ama bunun için kaynaklarımızı genişletmemiz ve çeşitlendirmemiz gerekiyor.

| Teşekkürler, Mustafa bey...

Ben teşekkür ederim.

Alpay Tuğlu

Aydınlık

Yüksekova'dan acı haber: Şehitler var Gündem Davutoğlu'nun "Beyaz Toros" itirafı Gündem AKP'li Boynukalın: Hürriyet'e dokunulmazlığı kaldırdık Gündem Vatan Partisi adaletsiz gelir dağılımını ortadan kaldıracak Gündem