Liseliler Soma için ayağa kalktı!

Soma’daki maden işletmesinde ihmal sonucu hayatını kaybeden yüzlerce işçimiz için bugün Türkiye’nin dört bir yanında eylemler vardı.

Abone ol

Bu yaşananın bir kaza değil ihmal olduğunu belirten bu eylemlerin önemli bir ayağını da liseler oluşturdu. Haziran Direnişi’nde ve Berkin Elvan Eylemleri’nde sık sık eylem alanına dönen liseler bugün de çeşitli eylemlere ev sahipliği yaptı. Türkiye Liseliler Birliği (TLB) veya kendilerine verdikleri isim ile TaLeBe önderliğinde yapılan bu eylemler, sosyal medya’da büyük yankı uyandırdı! Yaptıkları oturma eylemleri, ders boykotları ve “Ceket bırakma eylemleriyle” liseleri yeniden eylem alanına çeviren “TaLeBe’ler”, okul sonrasında da eylemlerine devam etti.

İzmir’de Liseler Eylem Alanı!

İzmir’deki liselerden olan Atatürk Lisesi, Karataş Lisesi, 60. Yıl Anadolu Lisesi, Nene Hatun Kız Teknik Meslek Lisesi, İzmir Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, İnönü Lisesi ve daha birçok lisede eylemler yapıldı. Bu okullar arasında özellikle İzmir Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi’nde yapılan eylem büyük ilgi topladı. Elleri’nde taşıdıkları pankartlara yazdıkları: “Kaza Değil Cinayet”, “İşçilerin Öfkesi Katilleri Boğacak”, “Soma için Nöbetteyiz” yazıları sosyal medya’da büyük ilgi uyandırdı. Eylem sırasında bir açıklama gerçekleştiren İzmir Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi öğrencisi ve TLB İzmir İl Başkanı Metehan Şahin Karataş, “ ‘Ölüm madencilerin kaderidir’ diyen Tayyip Erdoğan, dün 208 tane işçimizin canına kıymıştır! 208 İşçimizin kanı, Tayyip Erdoğan’ın elindedir! AKP Hükümeti, santralleri ve madenleri özelleştirerek yalnızca vatan toprağını değil, işçilerimizin hayatlarını da satmaktadır! Günde 12 saat robot gibi çalıştırılan İşçilerimiz, evlerine ekmek götürmek için ve biz biraz daha ısınalım diye canlarını vermektedir! Buradan ilan ediyoruz: Ey Tayyip Erdoğan sen Fas’a da kaçsan, dünyanın öbür ucuna da kaçsan gelip seni bulacağız ve canını aldığın hakkını çaldığın her işçimizin alnından akan terin her bir damlasının hesabını soracağız! Biz Türk Gençliği olarak buradan ilan ediyoruz: Eğer biz birazcık daha ısınalım diye ağabeylerimiz babalarımız ölecekse biz ısınmak istemiyoruz, üşümeye razıyız!” diyerek kendisinin ve diğer TaLeBe’lerin ceketlerini grubun önüne bıraktı!

Soma İçin İnsanlık Zinciri

Okullarından sonra da eylemlere devam eden TaLeBe’ler, İzmir’in en kalabalık caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde el ele tutuşarak insanlık zinciri başlattı! Bu eylem için yüzlerini siyaha boyayan TaLeBe’ler, her eylemlerinden sonra 17-19 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan “Tam Bağımsız Türkiye için Samsun-Ankara Yürüyüşü’ne” çağrı yaptı! 19 Mayıs kutlamalarını kaldırmanın hiçbir sonuç getirmeyeceğini, işçilerimizi kurtaracak olanın AKP Diktatörlüğünü yıkmak olacağını belirten TaLeBe’ler, bu amaç doğrultusunda tüm liselileri “Tam Bağımsız Türkiye için Samsun-Ankara Yürüyüşü’ne” davet etti!

Asil Kocaçınar

ulusalkanal.com.tr

Soma'ya gidememe nedenini açıkladı Gündem İstanbullulara Marmaray şoku! Gündem Binlerce İstanbullu Soma için yürüyor Gündem Soma Kömür İşletmeleri'nden açıklama! Gündem