Bakan Demircan AA Editör Masası'na konuk oldu
- Sağlık Bakanı Demircan: (4) - "Sağlık çalışanlarımızın şartlarını iyileştirmek için bir yasal çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili ocak ayı içerisinde Başbakanımıza bir sunum yapacağız. Bu bekledikleri yıpranma payı, emekli maaşlarındaki düşüklük ve performanstaki ölçütler, bunlarla ilgili çalışmalarımız bittikten sonra paylaşacağız" - "Hastanelerimizde donanımlarımız fevkalade arttı. Görüntüleme cihazlarından laboratuvar imkanlarına varıncaya kadar 2002 yılı öncesiyle mukayese edilemeyecek düzeyde hastanelerimiz donatıldı"
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, sağlık çalışanlarının şartlarını iyileştirmek için yasal çalışma yaptıklarını belirterek, "Ocak ayı içerisinde Başbakanımıza bir sunum yapacağız. Bu bekledikleri yıpranma payı, emekli maaşlarındaki düşüklük ve performanstaki ölçütler, bunlarla ilgili çalışmalarımız bittikten sonra paylaşacağız." dedi.
Demircan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
Bakan Demircan, sağlıkta dijitalleşme konusunda diğer kamu kurumlarının önünde olduklarını belirtti.
Yaptıkları bütün iş ve işlemleri merkezden takip eder duruma geldiklerini vurgulayan Demircan, Türkiye'de dünya normlarında hastanelerinin bulunduğunu, Avrupa'daki ülkeler arasında Türkiye'nin birinci olduğunu söyledi.
Hastaneleri "dijital hastane" durumuna getirdiklerini dile getiren Demircan, "Hastanelerimizde donanımlarımız fevkalade arttı. Görüntüleme cihazlarından laboratuvar imkanlarına varıncaya kadar 2002 yılı öncesiyle mukayese edilemeyecek düzeyde hastanelerimiz donatıldı." diye konuştu.
Hekimlerin bu donanımları rahatça kullanabildiğini belirten Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstemediğimiz bir noktada oluştu. Şimdi onun da tedbirini alıyoruz. Bunu ortadan kaldıracak, hekimlerimizin de ulaşmasını sağlayacak bir yöntem. Biz cihazları fazla kullanıyoruz, yani hastaya bu hafta bir emar çekilmiş, bakıyorsunuz önümüzdeki hafta bir daha çekilmiş. Endikasyonsuz, çok fazla cihazları kullandığımız rakamlarla da ortada. Bu kadar, çok fazla çekim... Bizim konumumuzdaki ülkeler içerisinde birinci, ikinci noktaya geliyoruz. Bunun da önüne geçmek lazım. Nasıl geçilecek bunun önüne? Yasakla değil. Hekim arkadaş endikasyon koydu, şu tetkiki istiyor, o tetkik hastada en son ne zaman yapılmışsa hekimin önüne bilgisi çıkacak. Bu tetkiki istediğiniz zaman 5 gün önce çekilmiş bu, görüntüleri burada. Dolayısıyla hastanelerimizdeki bu dijitalleşme noktasında da fevkalade iyi bir yerdeyiz. Bu da hizmetin kalitesini yükseltecek."
- "Türkiye'nin ilaca ulaşmada büyük bir mesafe katedildi"
Türkiye'nin ilaca ulaşma ve ilaç sanayisinde yerlileşme konusunda büyük bir mesafe katettiğine dikkati çeken Demircan, bu yılın sonu itibarıyla miktar olarak imal edilen ilaçların ithal edilen ilaçlardan daha fazla olduğunu ancak ithal edilen ilaçlara yerli üretimden daha yüksek miktarlarda ödeme yapıldığını kaydetti.
İthal edilen ilaçların çoğunun yeni patentli ilaçlardan oluştuğunu, Türkiye'nin giderek ithal ilaçların yerine imal edilen ilaçları geçirdiğini aktaran Demircan, "2018 yılı sonu itibarıyla ithal ve imal noktasında kafa kafaya gelecek ondan sonrada biz imal olarak öne geçeceğiz. İlaçta bu noktadayız. Bu sevindirici bir şey." değerlendirmesini yaptı.
Aşılar ve plazma ürünler konusunda yeni adımların atıldığına dikkati çeken Demircan, "Türkiye'nin aşılarını üretmek için gayret sarf ediyor, bu konuda yatırımlar yapılıyor. Tıpta, sağlıkta yerlileşmenin önünü açmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." diye konuştu.
Bakan Demircan, önemli, büyük cihazlar ve yerli üretimi teşvik konusunda da çalışmalar yürüttüklerini, bu cihazların Türkiye'de üretilmesini sağlamak için motive edici destekler vereceklerini dile getirdi.
- "Sağlık Marketi ön protokolünü imzaladık"
Yerlileşmenin önünü açmak için alım sisteminin de modernize etmek istediklerini dile getiren Demircan, Devlet Malzeme Ofisi ile birlikte merkezi bir alım sistemi oluşturduklarını, Sağlık Marketi ön protokolünü imzaladıklarını belirtti.
Bakan Demircan, Türkiye'nin her yerinde, sağlık alanında yapılan bütün yatırımlarda beşinci bölgede yatırım yapılmış gibi destek verildiğini, yerli sanayinin gelişmesi için başka desteklerin de olduğunu kaydetti.
- "Bu ay içerisinde Başbakanımıza bir sunum yapacağız"
Sağlık hizmetlerinde yüksek bir başarı yüzdesinin yakalandığını kaydeden Demircan, "2002'de sağlık hizmetlerinden hizmeti alanların memnuniyeti yüzde 39'muş bu yüzde 70'leri aştı." dedi.
Sağlık personelinin ihmal edildiğini söylemenin doğru olmadığını vurgulayan Demircan, "Sağlık çalışanlarımızın şartlarını iyileştirmek için bir yasal çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili ocak ayı içerisinde Başbakanımıza bir sunum yapacağız. Bu bekledikleri yıpranma payı, emekli maaşlarındaki düşüklük ve performanstaki ölçütler, bunlarla ilgili çalışmalarımız bittikten sonra paylaşacağız." bilgisini verdi.
(Sürecek)