Salgın mermer ihracatını vurdu

Koronavirüs salgını Türkiye’nin bir çok ihracat alanına darbe vurdu. Yıllık Milyar Dolarlık ihracat hacmi ile Mermer sektörü bunların başında geliyor. Blok mermer ihracatımızın yüzde 90'ı Çin bağlantılı. Ancak salgınla birlikte, Ocak ayında mermer ocaklarının yüzde 80'i kapandı. Türkiye yüz milyonlarca dolar gelir kaybına uğradı. Isparta Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman kayıpların telafisi için sektörün taleplerini Ulusal Kalan'a aktardı.

Abone ol

Çin'de salgın başladı. Ocaklara kilit vuruldu. Blok mermer ihracatı bıçak gibi kesildi.

2019 yılında verilerine göre dünya çapında maden ve doğal taş ihracatı yıllık 4,3 milyar Dolar. Bunun 1,3 milyarı Çin’e yapılıyor. Sektör temsilcilerine göre mermer ve doğal taş ihracatında bu ülkenin alternatifi yok.

Son olarak,16-19 Mart tarihlerinde Çin’in düzenleyeceği ve Türk ihracatçılarının da katılacağı doğaltaş fuarı, Haziran ayına ertelendi. Türk üreticilerinin satışları da aylarca ötelenmiş oldu. İşlenmiş mermer ticareti sektörü bir nebze ayakta tuttu.

Traverter ve Mermer havzalarının en yoğun olduğu Isparta, sektörün ana merkezlerinden biri.

Ocaklar yavaş yavaş açılıyor. Isparta Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, geçtiğimiz beş ay boyunca Türkiye'nin kaybettiği geliri ve zamanı telafi etmeye hazır olduklarını belirtti.

Çin'e ulaşımın yeniden açılmasını beklediklerini söyleyen Küçükyaman, salgın öncesi ihracat rakamlarına yeniden ulaşılabilmek için bürokratik engellerin kaldırılmasını ve var olan sorunların çözülmesini talep etti. "Satılmayan altın bile değersizdir." dedi

ulusal.com.tr

Konut satışları yüzde 55’in üzerinde azaldı Ekonomi BDDK'dan 15 bankaya ceza geldi Ekonomi Benzin ve motorine zam Ekonomi Konut satışları azaldı Ekonomi