Avrupa Birliği'nin gündemi Türkiye'ye yaptırım
Avrupa Birliği Liderleri Brüksel'de bir araya geldi. Masada Türkiye'ye yönelik yaptırımlar var... Zirve başlamadan önce de Türkiye ile ilgili açıklamalar peş peşe geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yine yaptırımı savundu, ''AB ülkelerinin egemenliğini savunmak zorundayız'' dedi. Yunan Başbakan Miçotakis de ''Türkiye'ye baskı yapmadan davranışlarını değiştiremeyiz'' mesajı verdi. AB Yüksek Temsilcisi de açıklamasında ''birşeyler yapmamız gerek'' ifadesini kullandı, ancak AB'nin Türkiye'ye karşı birlik sağlayıp sağlayamayacağı merak konusu...
Avrupa Birliği, Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de önlemeye çalışıyor. Brüksel'de gündem Türkiye yönelik yaptırımlar ve Avrupa-Türkiye ilişkileri olacak.
Avrupa Birliği liderleri, Brüksel'de, 2020 yılının son toplantısı için bir araya geldi. Yunanistan ve Fransa'nın kışkırtmasıyla Türkiye'ye yaptırım uygulanması gündemde.
Açıklamalar da peş peşe geldi. Türkiye karşıtı ittifakın başını çeken ülkelerden Fransa olası yaptırımlar ile ilgili ''AB'nin egemenliğini savunmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye baskı yapılması gerektiğini savundu. Miçotakis, ''Avrupa Konseyi kendi aldığı kararları yerine getirmeli ve Türkiye'ye net sinyal göndermeli'' ifadelerini kullandı. Miçotakis, Avrupa silahlarının Türkiye'ye satışını dondurma gerekliliğini belirtti.
Zirve öncesi açıklama yapan bir başka isim de AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell oldu.
Avrupa Birliği daha önce de yaptırım tehdidinde bulunmuş hatta kişilere yönelik ''hedefli yaptırım'' yoluna gitmişti. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu'na yaptırım uygulama kararı vermişti.
Ancak AB'nin yaptırım kararı, Türkiye'ye geri adım attırmadı.
Ankara, donanması ve milli sondaj gemileri ile tam kadro Mavi Vatan'da faaliyetlerine devam ederken, bölgede tansiyonu düşük tutmak için sıklıkla ''diyalog'' ve ''masada çözüm'' çağrılarını da yaptı.
Ankara'nın kararlılığı karşısında çaresiz kalan Atina ve Paris ise, AB'de kışkırtma peşinde. Fakat Avrupa ülkeleri, kendi içinde birliği sağlayamıyor. Başta Almanya, İtalya, İspanya olmak üzere, bir çok Avrupa ülkesi, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına mesafeli.
Almanya'dan ''diyaloğu sürdürme'' mesajları gelirken, İtalya, NATO müttefiki Türkiye ile oluşacak gerilimin, Avrupa'ya zarar vereceği görüşünde...