Metal fırtına zafere ulaştı! İşte işçinin kabul ettirdiği 9 maddelik anlaşma

Renault, Türkiye'nin 4 büyük fabrikasından biri... Ve, metal işçisi Renault'ta tarih yazdı. İşte, kararlı mücadelesinin sonunda zafere ulaşan Renault işçisinin 13 gün süren direnişinin hikayesi...

Abone ol

Otomobil devlerinden Renault'un Bursa fabrikasında 14 Mayıs'ı 15 Mayıs'a bağlayan gece işçiler, eşit işe eşit ücret talebiyle üretimi durdurdu.

Dakikada 1 araç üreten işçiler ücret zammı talebi ve haklarını koruyamayan Türk Metal Sendikası'na karşı ayaklandı.

Vardiyaya gelen emekçiler de eyleme katıldı. Yıllarını fabrikaya adayan işçiler sendikayı bir kenara itip, fiilen greve çıktı.

Eyleme 1 vardiya içerde, 2 vardiya dışarıda katıldı. Böylece, Bursa'nın kalbi 15 Mayıs'ta Organize Sanayi Bölgesi'nde atmaya başladı.

İşverenin gönderdiği "işbaşı yapın" mesajları telefonda kaldı. 16 Mayıs'tan sonra Renault'taki eylem diğer farikalara da yayıldı.

Çadırlar kuruldu, evdeki yatak, yorgan fabrikaya taşındı.

Sendika olmadan başlayan eylemde işçileri hemen orada, kendi aralarında oylayarak seçtikleri temsilciler yönlendirdi. Kararlar ortak alındı

.

Eyleme esnaf ve halktan da destek vardı. Yiyecek içecek alındı, esnaf işçiye yarı yarıya indirim yaptı. İzmir'de ABB şirketi çalışanları kendi aralarında topladıkları parayı Reno işçisine gönderdi.

Eylemin 3. günü işveren ile görüşmeler başladı. 1, 2 derken art arda 7 görüşme yapıldı ancak bir sonuç alınamadı. Günde 1200 araç üretilen fabrikada mücadele büyüdü, eylem dünya basına yansıdı.

20 Mayıs'ta işçiler işveren ile 8'inci kez masaya oturdu ve bu sefer istediğini aldı. Ancak, MESS anşlaşmayı kabul etmeyince işçiler "geri vistes yok, eyleme devam" açıklaması yaptı.

Ardından Fransa'dan üst üzey yöneticiler geldi. Masada işçilerin dışında bu sefer tercümanlar ve avukatlar da vardı. Talepler tartışıldı. İşveren, saadece banka promosyonu ve yıllık prim olarak 600 lira önerdi.

Görüşme gece geç saatlere kadar sürdü. Verilen aralarda işçi temsilcileri diğer işçiler ile toplandı, fikir alışverişi yapıldı.

Ancak işçiler bu talepleri kabul etmedi. Tarih 26 Mayıs'tı ve tarafflar 9. kez biraraya geldi.

Ve günlerdir süren mücadelenin karşılığı alındı. Anlaşmaya göre; İlk talep olan Türk Metal'in fabrikadan gitmesi kabul edildi. Kimse işten atılmayacaktı. Banka promosyonu, ilk bir hafta bin lira avans ve her yıl prim olarak 600 lira kabul edildi. 1 ay içinde saat ücretlerine iyileştirme yapılacağı da kağıda döküldü ve genel müdür tarafından bu taahhütname imzalandı.

Bu süreçte fabrika 109 milyon euro zarar etti. Fabrika yönetimi, "zarar işçiden karşılanmayacak" dedi. Daha önce işçiler hakkında yapılan şikayetler de geri çekildi.

Tarihi direnişe imza atan 4.500 işçi, 26 Mayıs akşamı fabrikadan ayrıldı, 27 Mayıs sabahı 8-16 vardiyası işbaşı yaptı. Sendika olmadan işçilerin liderliğinde 13 gün süren eylemde bir tek kişinin burnu dahi kanamadı.

Birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergileyen metal işçisinden geriye desibel rekorları kıran sloganlar kaldı.

Haber: Lale Delidağ

Kamera: İnanç Saraçoğlu

İşte o maddeler...

1- İlk hafta 1.000 lira avans verilecek. 2- Banka promosyonu 480 lira olacak. 3- Her yıl performansa göre 600 lira ek ücret. 4- Ücretlerde iyileştirme yapılacak. 5- Düşük ücretle çalışanlara yüksek prim ödenecek. 6- Hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. 7- Sendika özgürlüğü tanınacak. 8- Zarar işçiden tazmin edilmeyecek. 9- Savcılık şikayetleri geri çekilecek.

İşçiler 13 günün ardından kabul ettirdikleri talepler doğrultusunda iş başı yapma kararı aldı.

Sabah 8-16 vardiyası ile Renault'ta tekrar üretim başladı.

Çerez Ekonomi Bakın vatandaş 'çerez parası'na ne diyor Ekonomi İşçilerin temsilcisi: Provokatörlere karşı tetikteyiz Ekonomi Yabancılara satış arttı Ekonomi