Afganistan'da 20 yıllık ABD işgalinin bilançosu: 30 bin ölü, 60 bin yaralı, milyonlarca göçmen

ABD'nin 2001'in ekim ayında başlattığı Afganistan topraklarına yönelik operasyon başarısızlıkla ve insani felaketle sonuçlandı. Operasyonlar kalıcı barışı sağlamakta etkisiz kalırken, ülkede büyük insani maliyetler ve ciddi krizlere neden oldu. 30 binden fazla sivil öldü. 60 bin kişi yaralandı. Milyonlarca insan yerinden yurdundan oldu.

Abone ol

ABD, 11 Eylül terör saldırılarının ardından 2001 yılının ekim ayında Afganistan'a asker göndererek Orta Doğu'da işgali başlattı. 20 yıllık işgal ABD tarihindeki en uzun savaş haline geldi.

ABD, Afganistan'da, El Kaide ve Taliban ile savaşmaya çalışırken 30 binden fazla sivilin ölümüne ve 60 binden fazla sivilin yaralanmasına, milyonlarca insanın yerinden edilmesine yol açtı.

Savaşın parçaladığı ülkedeki durum, ABD liderliğindeki birliklerin 1 Mayıs'ta hızla geri çekilmesinden bu yana kötüleşiyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna Afganistan'daki görevini bu ayın sonuna kadar bitirmesini emretti.

Afganistan'daki yirmi yıllık ABD askeri operasyonları kalıcı barışı sağlamada başarısız oldu, bunun yerine büyük maliyetler yarattı ve ciddi insani krizlere yol açtı. Afganistan şu anda Taliban'ın kontrolü altına girme yolunda.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN ÇARPICI RAKAMLAR

Birleşmiş Milletler'in Afganistan Misyonu'nun (UNAMA) daha önceki yıllık raporu, artan çatışmalar nedeniyle geçen yıl Afganistan'da sivil kayıpların 8.820 olduğunu göstermişti. 2021'in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47'lik bir artışla 1.659 kişi öldü ve 3.254 kişi yaralandı. Öldürülen ve yaralanan sivil sayısında keskin bir artış oldu. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu da üç milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık altı milyon Afgan'ın insani yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Afganistan Times Daily'nin Genel Yayın Yönetmeni Mansur Ahmed Faizy, ABD'nin Afganistan'daki askeri operasyonunu tam bir başarısızlık olarak nitelendirdi. Savaştan önce Afganistan'daki tek büyük terör örgütü El Kaide idi. Ancak 20 yıl sonra, savaşın parçaladığı ülkede faaliyet gösteren ve güvenlik durumunun kötüleşmesine yol açan 20'den fazla terörist grup olduğuna inanılıyor.

Uzun süren savaş, yoksulluğun keskin bir şekilde kötüleşmesiyle Afganistan'ı ekonomik çöküşün eşiğine de itti. Dünya Bankası tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ulusal yoksulluk oranı 2011'de yüzde 38,3'ten 2016'da yüzde 54,5'e yükseldi. Şu anda, Afganların yaklaşık yüzde 72'si yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve işsizlik oranı yüzde 38'de.

Ayrıca Afganistan'da okula gitmeyen tahmini 3,7 milyon çocuk var ve birçoğu bunun uzun vadede ülkeyi engelleyeceğinden yakınıyor.

Şi Cinping ve Reisi'den tebrik mesajları: Çin-İran diplomatik ilişkilerinin 50. yıl dönümü Dünya Taliban Kabil'de devriye gezdi Dünya Lüban'da patlama: 3 yaralı Türkiye'ye getirildi Dünya ABD Kabil'den çıkarken Çin ve Rusya büyükelçiliklerini muhafaza edecek Dünya