AB'nin göçmen krizi

Batı mülteci krizi karşısında tam anlamıyla çaresiz. Tarihinin en büyük göç dalgası ile karşı karşıya kalan Avrupa Birliği, üye devletlerin içişleri bakanlarına 14 Eylül’de olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. AB sınırlarına dayanan göçmen sayısının yıl sonunda 800 bine ulaşması bekleniyor.

Abone ol

Batı’nın mültecilerle sınavı devam ediyor. Tarihinin en büyük göç dalgası ile karşı karşıya kalan Avrupa devletleri kriz alarmı verdi.

Avrupa Birliği, üye devletlerin İçişleri bakanlarına 14 Eylül’de olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. AB Dönem Başkanlığını yapan Lüksemburg, “krizin, daha önce hiç görülmemiş boyutlara ulaştığı” uyarısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı veriler de Avrupa'nın yaşadığı mülteci sorununu gözler önüne serdi. Temmuz ayında AB sınırlarına ulaşan göçmen sayısı ilk defa 100 bini buldu. Göçmen sayısı geçen yılın Temmuz ayına göre 3 kart artmış oldu. Almanya, sığınma talebinde bulananların sayısının 2015’in sonunda dört kat artıp 800 bine ulaşacağını tahmin ediyor.

Yaşanan kriz Avrupa’da bir iç hesaplaşma dönemini de başlatmış oldu. Yunanistan, İtalya ve Macaristan göç dalgası karşısında Avrupa Birliği’nden yardım alamamaktan şikayetçi. Macaristan’ın Sırbistan sınırına 175 km uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde dikenli tel çekmesine Fransa’dan sert bir tepki geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Hayvanlar için bile duvarlar inşa etmek kabul edilebilir değil" dedi. Macaristan ise bunun karşısında Fransa'nın Budapeşte Büyükelçiliği'nden bir diplomatı bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

AB’nin mülteci sorunu karşısındaki çaresizliği, tepkileri de artırıyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da sokağa dökülen yaklaşık 20 bin kişi, mültecilere destek gösterisi düzenledi.

ulusalkanal.com.tr

İsrail sınırı kapattı Dünya ABD, PKK ile Türkiye'yi "taraf" yaptı Dünya Putin'den kritik hamle: Doları bir kenara bırakın Dünya IŞİD'den kan donduran infaz Dünya