Dünya üzerinde 758 Milyon kişi okuma yazma bilmiyor

UNESCO, 8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü öncesinde çarpıcı bir rapor yayımladı. Buna göre, dünyada 15 yaş üzeri 758 milyon kişi, Türkiye’de de 7 milyonu aşkın kişi okuma yazma bilmiyor. Bunların çoğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor.

Abone ol

758 milyon kişi okuma yazma bilmiyor. 7 milyon kişi ise Türkiye’den.

UNESCO’nun 8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü öncesinde yayınladığı rapor çarpıcı verileri ortaya çıkardı.

Rapora göre dünyada 15 yaş ve üzerindeki 758 milyon kişi okuma yazmadan yoksun. Bu rakamın üçte ikisini gelişmekte olan ülkelerin kırsal kesimlerinde dezavantajlı durumda bulunan kadınlar oluşuyor.

Rapora göre 15 yaş üzerindeki kişilerde okuma-yazma oranı yüzde 86’ya ulaştı. Yetişkin kadınlarda okuma-yazma oranı geçen 15 yıl içinde yüzde 77’den yüzde 83‘e yükseldi.

UNESCO verilerine göre Türkiye’de de 7 milyonu aşkın kişi okuma yazma bilmiyor.

Bunların da çoğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor.

Okuma yazma oranı geçmiş yıllara göre artsa da Afrika’nın güney Sahra bölgesinde ve güney Asya’da hâlâ okuma-yazma bilmeyen gençler var. Güney Sahra bölgesinde okuma-yazma bilmeyen genç kadınların oranı ise yüzde 66.

Uluslararası topluluğa çağrıda bulunan UNESCO, insanların ömür boyu eğitimine yatırım yapılmasını istedi.

ulusalkanal.com.tr

65 iş adamı mahkemeye sevk edildi Gündem İzmir DTO’da limana yanaşan gemilerin güvenliği tartışıldı Gündem Erdoğan: Bu işle alâkası olmayan insana o yaftayı yapıştırıyorlar Gündem Erzurum'da 10 iş adamı gözaltına alındı Gündem