HDP/PKK'nın talepleri CHP'nin raporunda
HDP’nin tutum belgesinde açıkladığı talepler, CHP'nin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' raporuna girdi. CHP’nin Abant toplantısı sonrası yayınlanan raporda, PKK ve siyasi uzantısı HDP'nin ‘kültür ve coğrafyaya göre eyaletleşme', ‘özerkleşme' ve ‘yerel vergi' talepleri yer aldı.
CHP, “HDP Meşrudur” çıkışını bir adım ileri taşıdı. Hafta sonu yapılan Bolu Abant kampında milletvekillerinin değerlendirmesine sunulan ve yeni anayasa için ön hazırlık olarak kabul edilen raporda, yerel yönetimlere "mali ve idari özerklik", "kısmi vergi toplama" gibi önerilere yer verildi.
CHP’nin "Demokratik Hukuk Devleti İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-Bağımsız ve Tarafsız Yargı" başlığı altında hazırlanan raporunda, yerel yönetim ve özerklikle ilgili dikkat çeken ifadeler yer aldı.
HDP’NİN TALEPLERİ, CHP’NİN RAPORUNDA: YEREL YÖNETİM, İDARİ VE MALİ ÖZERKLİK, YEREL VERGİ
- Yerel yönetimler yaygınlaştırılmalı
- Yerel yönetimlere idari ve mali özerklik
- Yerel yönetimlerin gelirleri artırılacak, kayyum uygulamalarına son verilecek.
- Yasama organına ait vergilendirme yetkisi yerel yönetimlerce kısmen kullanılmalı
HDP'nin “Kürt sorununun çözümü” adı altında PKK'nın bölücü önerilerini siyasete taşıma çabasını ilk olarak, terör tutuklusu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dile getirmişti. CHP'li Engin Özkoç, 2011 yılında Meclis’teki gizli oturumda BDP'nin Türkiye'yi 25 eyalete bölmeyi hedefleyen anayasa önerisinde bulunduğunu deşifre etmişti.
CHP'nin raporunda dikkat çeken bir başka konu ise "sivil isyan" olarak yorumlanan "Direnme Hakkı" konusu oldu. Raporda, Anayasa'nın hak ve özgürlükler konusunda güvenceler tanıdığı hatırlatılarak, "bu haklar, -direnme hakkı dâhil- yeni hak ve özgürlükler demetiyle genişletilebilir" denildi.