2 kez ertelenmişti

Daha önce iki kez ertelenen İç Güvenlik Paketi görüşmelerine, Meclis Genel Kurulu'nda yarın başlanması bekleniyor. Muhalefetin karşı çıktığı iktidar partisinin ise kesinlikle çıkacak dediği paketle ilgili görüşmelerin, 6 Mart'a kadar ara vermeksizin devam etmesi ve yasalaştırılması planlanıyor.

Abone ol

Hükümet ısrarla çıkacak diyor, CHP, MHP ve HDP ise farklı gerekçelerle karşı çıkıyor. İç Güvenlik Paketi işte bu tartışmalar altında MeclisGenel Kurulu'nun gündemine geliyor. Üstelik 18 günlük aralıksız mesai ile.

Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri iki haftadır ertelenen; Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasını kapsayan İç Güvenlik Paketi'nin görüşülmesine 17 Şubat Salı günü başlanması bekleniyor.

POLİS VAZİFE VE SALAHİYET KANUNU'NDA YAPILMAK İSTENEN DEĞİŞİKLİK

"Temel kanun" olarak 5 bölüm halinde görüşülecek tasarı 132 maddeden oluşuyor. Önemli düzenlemeler içeren Tasarıyla;

Kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası ve aracı aranabilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tasarı, İçişleri Bakanı'na Jandarma ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görevli komutanları atanma yetkisi de tanıyor. Ayrıca belediye sınırları içinde uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.

Son 5 yılda meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek.

İç Güvenlik Tasarının 6 Mart Cuma gününe kadar hafta sonları dahil ara vermeksizin görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor. Genel Kurul, tasarıyı yasalaştırmak için bu tarihler arasında salı günleri saat 15.00'de, diğer günler ise saat 14.00'de toplanarak gece geç saatlere kadar mesai yapacak.

ulusalkanal.com.tr

Kanlı Pazar'ın 46. yılı Gündem Okul mezunları ve veliler Müdüre Orakçıoğlu'nun istifasını istedi Gündem Vatan Partisi'nin kurultayı Devlet Bahçeli'yi telaşlandırdı Gündem İBB Şehir Hatları, Marmaray yüzünden 28 milyon lira zarar etti Gündem