'BOP Suriye'de uygulanamaz'
Beklenen gün geldi. İkinci Cenevre Konferansı 40 ülkenin katılımıyla başladı. Konferansa Rusya ve Suriye cephesinin kararlılığı damga vurdu. Rusya, Büyük Ortadoğu Projesi'nin Suriye'de uygulanamayacağını vurguladı. Amerika'nın "Esad'sız geçiş" isteğine de Suriye'nin yanıtı sert oldu. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Esad kırmızı çizgimizdir. Suriye'de kimin iktidara geleceğine Suriye halkı karar verir" dedi. Muallim, AKP hükümetinin teröristleri barındırdığı ve eğittiğini savundu. İşte konferansta yaşananlar...
Rusya'nın öncülüğünde planlanan ve defalarca ertelenen İkinci Cenevre Konferansı İsviçre'nin Montrö kentinde başladı.
Konferansa Rusya ve Suriye ağırlığını koydu. Rusya, Amerika, Suriye, Türkiye, Suudi Arabistan ve muhalifler adına Suriye Muhalif Devrimci Güçler Koalisyonu söz aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de askeri müdahalenin çözüm getirmeyeceğini vurguladı. Batılı ülkelere ve Amerika'ya açık mesaj veren Lavrov, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya dayatılan projenin, Suriye'de uygulanamayacağını kaydetti. Toplantıda Suriye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Velid Muallim, çok sert sözlerle hem ABD'ye hem de AKP hükümetine yüklendi. Muallim, Esad'sız çözüm olmayacağının altını çizdi. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, "Biz burada Suriye'yi, Suriye halkını, ordusunu ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı temsil ediyoruz. Esad kırmızı çizgimizdir. Cumhurbaşkanı'nın meşruiyeti sorgulanamaz. Suriye'nin geleceğine sadece Suriyeliler karar verebilir." dedi. Suriye'deki teröristlerin sivilleri katlettiğini, ülkenin zenginliklerini talan ettiğini söyleyen Muallim, AKP Hükümeti'ni teröristleri desteklemekle suçladı.
Muallim, "Suriye'de devrim değil, terör ve yabancı savaşçılar var. Suriye bağımsız bir ülkedir, Erdoğan başkanlığındaki Türk hükümeti, teröristlere kendi topraklarında eğitim verdi. Uluslararası toplum terörizmi desteklemeye ve teröristlere silah göndermeye son vermeli." şeklinde konuştu. Birleşmiş Milletler'in evsahipliğindeki konferansa aralarında Türkiye, Rusya, Çin, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün ve Lübnan'ın da bulunduğu 40 ülke katıldı. Daveti son gün geri çekilen İran'dan da bir açıklama geldi. İran Cumhrubaşkanı Hasan Ruhani, konferanstan ümitli olmadıklarını söyledi. Konuşmaların yanı sıra, konferans öncesinde de tansiyon yüksekti. Suriye delegasyonunu taşıyan uçağın Yunanistan'ın başkenti Atina'da yakıt ikmali yapmasına izin verilmedi. Havalanında bekletilen Suriye heyeti İsviçre'ye 3 saat gecikmeyle ulaştı.
ulusalkanal.com.tr