Bağışlar azaldı, kan stokları tükeniyor

Bilim insanlarının KOVİD 19 ile ilgili ortaya koyduğu her veri kamuoyu ile paylaşılıyor. Ancak bazı bilim dışı ön yargılar nedeniyle sağlık alanında sıkıntılar büyüyor. Virüsün kan yolu ile bulaşacağı endişesi yüzünden kan ve kan ürünleri bağışları durma noktasına geldi. Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı ve Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, Ulusal Kanal aracılığıyla Türkiye'ye seslendi; "Gerekli tedbirler altında bağış yapın. Can kurtarın. " dedi.

Abone ol

İşte bu endişe kan stoklarımızda ciddi oranda azalmaya yol açtı. İlk uyarıyı Kızılay yetkilileri yaptı. "Kan bağışları %86 oranında azaldı. Kan ve Kan ürünleri stokları alarm veriyor. "dendi.

Talasemi, bazı kanser ve kan hastalıkları düzenli kan bağışı gerektiren hastalıklar. O hastalar için kan, ertelenemeyecek kadar yaşamsal değerde.

Uzmanlar uyarıyor; "Böyle sürerse yoğun bakımlarımızda, Kovid 19 Vakaları yanı sıra kan ve kan ürünü yoksunluğuna bağlı vakaların sayısı da artacak."

Oysa bilim dünyası Kovid19 -'un kan yolu ile bulaşmayacağını ortaya koydu. Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı ve Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran CanatanUlusal Kanal'a yaptığı açıklamada bu bilimsel gerçeğin altını çizdi.

Canatan, kan bağışı ile yaşamlarını sürdüren hastaların hayata tutunabilmeleri için, bağış çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

KKTC sınırlarını 30 Nisan'a kadar kapattı Gündem Türkiye'de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 1198'e yükseldi Gündem İnfaz düzenlemesi teklifi TBMM Genel Kurulunda Gündem Soylu, sokağa çıkma yasağına ilişkin eleştirilere yanıt verdi Gündem