ABD seçimleri ve İran'a diz çöken askerler

Abone ol

Önümüzdeki yıl Amerika'da başkanlık seçimleri yapılacak. İki partide de başkan adayı gösterme yarışı başladı. Beyaz Saray'ı iki donemdir elinde tutan demokratların başkan adayı büyük bir sürpriz olmazsa Hillary Clinton olacak. Cumhuriyetçiler tarafında ise durum biraz karışık. 22 adayla başlayan yarış 7 kişiye kadar düştü. Geleneksel olarak televizyonda, canlı yayında yapılan tartışmalar da ateşli geçmeye başladı. Bu tartışmalar hem seçilecek başkanın, hem de Amerikan halkının bakış açısını öğrenmek açısından oldukça önemli.

Geçtiğimiz Perşembe akşamı Cumhuriyetçi adaylar televizyonda tartışma programında karşı karşıya geldi. Programa, ABD askerilerinin İran’da göz altına alınması damga vurdu.

CRUZ: BİR DAHA DİZ ÇÖKMEK ZORUNDA KALMAYACAĞIZ

Açılış sorusu olarak iki önemli konu, ekonomi ve işsizlik oranları gündeme getirildi. Moderatörlerden Maria Bartiromo, Başkan Obama’nın “Dünyanın en büyük ve güçlü ekonomisine sahip ülkeyiz. Ekonomimizin gerilediğini iddia eden, masal anlatıyor” sözünü, Teksas senatörü Cruz’a sordu. İlk soruya verilen cevap hem tartışmanın yönünü, hem de Amerikan halkının içinde bulunduğu psikolojik durumu net bir şekilde açıklıyordu:

“İşsizlikle ilgili önemli soruya geleceğim, ama ben başka bir konu ile başlamak istiyorum. Bugün, birçoğumuz gazetelerde 10 Amerikan denizcisini, elleri başlarında ve diz çökmüş olarak gördük ve dehşete kapıldık. Başkan Obama, İran tarafından ele geçirilen bu 10 denizciden pek bahsetmedi. Ve Başkan Obama Ayetullah Hameney’e 100 milyar dolar göndermeye hazırlanıyor. Bu çok üzücü… Güzel haber ise gelecekte ordunun başına geçecek olan kişi şu an bu sahnede… Size söz veriyorum ki, eğer ben başkan seçilirsem, bir daha ülkesi için hizmet eden hiçbir kadın ve hiçbir erkek dizlerinin üzerine çökmeye zorlanmayacak. Ve ülkemizin savaşan askerlerini kaçıran hangi ülke olursa olsun, Amerika Birleşik Devletlerinin gücünü ve öfkesini hissedecektir.”

Cruz’un öfke, acı ve savaş isteği dolu konuşması seyirciler tarafından büyük ilgi gördü ve birkaç defa alkışlarla kesildi. İran’ın 10 denizciyi tutuklaması her ne kadar Amerikan basınında az yer alsa da, bu durum savaş sever Cumhuriyetçiler için bir depresyon etkisi yaratmış gibi. Aynı zamanda onların eline her ortamda kullanmak üzere bir koz geçmiş oldu.

CHRISTIE: RUSYA, İRAN VE SURİYE BİRLİK, OBAMA SESSİZ

New Jersey Valisi Chris, dünya ateş altındayken Amerikan halkına masal anlatan Başkan Obama’dan şikâyetle başlayıp, İran ilişkilerinde Dışişleri Bakanı John Kerry’nin tutumunun utanç verici olduğunu söyledi. Hillary Clinton’un adaylığını, Başkan Obama’nın üçüncü donemi olarak ifade eden Vali, kendisi Başkan olursa Clinton’un Beyaz Saray’a 10 mil kadar bile yaklaşamayacağını iddia etti. Vali Chris Rusya, İran, ve Suriye’nin birlikte hareket ettiğini ve IŞİD’e karşı savaşmadıklarını, Obama yönetiminin ise buna kayıtsız kaldığını ileri surdu.

RUBIO: ONURUMUZ YERLERDE SÜRÜNÜYOR

Kübalı göçmen bir aileden gelen Florida Senatörü Marco Rubio, Obama yönetiminin “düşman İran ile yaptığı anlaşmaları” vurguladı, ülkenin onurunun kırıldığını, itibarının yerlerde süründüğünü söyledi ve Demokratları sert bir dille eleştirdi. Önceki tartışmalara göre olaylara daha da muhafazakar yaklaşan Rubio, Trump ve Cruz şovuna dönüşen tartışmada üçüncü bir aday olarak sivrildi.

TRUMP: ASKERİMİZİ KURTARMAK İÇİN 150 MİLYAR VERDİK

Tartışmayı kapatırken son 60 saniye Trump’a verildi. Trump kapanış için Amerikalı seçmeni yaralayan konuyu seçerek şöyle konuştu; “Dün 75 inşaat isçisiyle birlikteydim. Hepsi güçlü, dayanıklı ve iyi insanlar. Yarısı gözyaşları içindeydi. Elleri kafalarında, yalvarır gibi bir pozisyonda diz çöktürülmüş 10 denizcinin aşağılanmalarını izliyorlardı. Ellerindeki silahları ile İranlılar akıllı adamlar! Çok berbat bir görüntüydü… Çok berbattı…Denizcileri geri alabilmemizin tek sebebi ise İranlılara 150 milyar dolar verecek olmamız. Eğer ben başkan olursam, bir daha böyle aptalca anlaşmalar olmayacak. Amerika’yı tekrar büyük yapacağız. Her yerde kazanacağız. Teşekkür ederim!”

Sonuç olarak Amerikan halkı şahin olarak gördükleri Trump, Cruz ve onlara bu tartışmada eklenen Rubio’yu tartışmanın galibi ilan etti. Konuya çok az değinen Bush, Carlson ve Kasich ise Amerikan kamuoyu tarafından bu tartışmayı kaybedenler olarak kabul edildi.

İRAN, GÜNDEMİ İŞGAL ETMEYE DEVAM EDECEK

Tartışma gösteriyor ki, Cumhuriyetçiler İran’ı gündemde tutarak Demokratları vurmaya devam edecek. Demokratlar da, durumu kurtarmak için aslında istemeseler bile İran’a karsı ara sıra hırçın tutumlara girecekler. Daha da önemlisi, ABD hükûmetinin seçimlerden önce İran’a karşı bir algı operasyonu yapacağı muhtemel.

Ümit Palabıyık, Lubbock (Teksas), ABD

ulusalkanal.com.tr

İran'dan Humeyni'nin torununa seçim vetosu Dünya Amerika'dan muhaliflere: Esad'ı kabul etmek zorunda kalabiliriz Dünya İspanya'da PKK operasyonu: 9 gözaltı Dünya İngiliz polisinden "Victor Hugo" müdahalesi Dünya