AYM'nin Balbay gerekçesi

Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme, Ergenekon hakimlerinin alışkanlık haline getirdiği "gerekçesiz tutukluluk kararlarının" hukuk dışı olduğunu belirtti. Gerekçede, uzun tutukluk sürelerine vurgu yapıldı. Tutukluluğun devamı kararlarında somut olgulara yer verilmemesi ve kişilerin özel durumuna dair değerlendirme yapılmaması kusurlu bulundu.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın başvurusu üzerine verdiği kararın gerekçesini açıkladı. Gerekçede, Ergenekon başta olmak üzere diğer davalardaki uzun tutuklulukları ilgilendiren önemli ifadeler yer aldı.

Anayasa Mahkemesi kararını uzun tutukluluk üzerine kurdu. Balbay'ın tutukluluk süresini, hükmün açıklandığı 5 Ağustos tarihi itibariyle 4 yıl 5 ay olarak kabul eden mahkeme, bu süreyi uzun buldu.

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı Balbay kararında, Ergenekon hakimlerinin alışkanlık haline getirdiği gerekçesiz tutukluluk kararların kusurlu olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, tutuklamanın başlangıçta bir tedbir olarak uygulanabileceğine dikkat çekti. Yüksek mahkeme, makul süre aşıldıktan sonra somut gerekçelerin yer almadığı tutukluluğa devam kararlarının hak ihlali olduğuna hükmetti.

Mahkeme Balbay kararında, "Mahkeme, başvurucunun kaçacağına ya da delilleri karartacağına dair inandırıcı somut olgular ortaya koyamamıştır" denildi.

Anayasa Mahkemesi, tutukluluğun devamına karar veren mahkemelerin, basmakalıp gerekçeler yerine, sanığın hukuki durumuna yer vermesi gerektiğini vurguladı.

Kamuoyuna yansıyan yorumların aksine Anayasa Mahkemesi, Balbay'ın milletvekili seçilmesini uzun tutukluluğun bir unsuru olarak değerlendirdi. Milletvekilliği durumunun ise, yapılan kusurlara bir ek olduğu ifade edildi. Kararda, Balbay'ın seçilmesinin kaçma ve saklanma şüphesini tartışırken dikkate alınmaması hata olarak değerlendirildi.

Anayasa Mahkemesi, Mustafa Balbay'ın seçildiği tarihin, soruşturma tarihinden sonra olduğuna ve ağır cezalık suç olduğuna dikkat çekti. Mahkeme, bu nedenle Balbay'ın seçilme hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Ancak yüksek mahkeme, seçilmiş milletvekilinin yasama görevinin engellenmesiyle, tutuklamadan beklenen yararın karşılaştırılması ve ona göre karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

ulusalkanal.com.tr

187 Aydın karanlığı delmek için birarada Gündem Camideki ATM cemaati ikiye böldü Gündem Yurttan kar manzaraları Gündem İptal edilmedik bir bu kalmıştı Gündem