Türkiye ile İran'ın PKK'ya yapacağı operasyona Irak da katılacak! İşte ortak operasyonun tarihi

İran ve Türkiye PKK'yı bitirme kararı aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasıyla ortaya çıkan ortak harekata Irak Ordusu'nun da katılacağı ortaya çıktı. Bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Cevat Gök, Ulusal Kanal'da operasyonun ayrıntılarını açıkladı. İran-Irak-Türkiye'nin ortak PKK operasyonu mayıs başında başlayacak

Abone ol

Ulusal Kanal'da Halil Nebiler'in sunduğu Televizyon Gazetesi programının konuğu Gazeteci Cevat Gök'tü. Ortadoğu konusunda uzman olan Gök, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dün açıkladığı Türkiye ve İran'ın “Ortak PKKoperasyonu”nu değerlendirdi.

Dört koldan kuşatılan PKK, bölgedeki varlığını ABD desteğiyle devam ettirebiliyor. Türkiye ve İran'ın uzun zamandır yürüttüğü müzakereler sonucunda PKK'nın Kandil başta olmak üzere bölgedeki varlığı ortadan kaldırılmak isteniyor. Gazeteci Cevat Gök, ülkeler arasında yapılan toplantılarda İran tarafının Türkiye'nin hava gücünün önemine atıf yaptığını aktardı.

Gök “Türkiye'nin savaş uçaklarıyla yaptığı operasyonlardan dolayı çok güzel bir tecrübesi var. Fakat karada böyle değil. Çünkü kara gücmüz Kandil'e uzak. Türk sınırı ve Türk Ordusu'nun karadan yapacağı operasyona Kandil uzak kalıyor. Kandil, Irak'la İran sınırında ve bir kısmı İran topraklarında. İran'ın dediği şu; Türkiye'nin hava gücüyle İran kara gücü, ortak operasyon yaparsa PKK'yı ciddi anlamda bloke edebiliriz. Hatta Irak devleti de bu operasyona çok ciddi bakıyor. Çünkü siyasi olarak da Irak'ta ortam oluştu. Hem Barzani'nin köşeye sıkışması hem de Kerkük'teki olaylardan sonra PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığının bitirilemeyecek bir şey olmadığını söylüyorlar. Irak da bu operasyona muhakkak katılacaktır. Yasal zeminin oluşması için, Irak içinde ve Amerika'da çok ses çıkmaması için Irak ordusunun da katılması şart” ifadelerini kullandı.

'TATBİKATLAR OPERASYONUN İŞARETİYDİ'

Irak Ordusu'nun yeterli gücü olduğuna dikkat çeken Gök, “IŞİD'le mücadelede başarılı olan bir ordu, muhakkak burada da başarılı olacaktır. Daha önceden zaten Türkiye ve Irak ordularının ortak operasyonu, tatbikatları ve manevraları bunun işaretiydi. Orada bir başarıya imza atıldı” dedi.

Yaklaşık 15 yıl önce ortak operasyonun yeniden gündeme geldiğini, İran'ın talepte bulunduğunu anımsatan Gök, “Fakat Türkiye, 'Biz NATO'dayız, sistemler çok farklı, yapılar farklı' demiş, operasyon sadece askeri istihbarat düzeyinde kalmıştı. Son döndemde Türk Ordusu'nun aldığı o milli kararlar, hatta bazen Türk hükümetinden bağımsız aldığı operasyon kararları sonrasında İran şunu söyledi; Türk Ordusu'nun hesabı başka. Bu önceki dönemde de söyleniyordu. 'Türk Ordusu'nun yapısına, gücüne biz her zaman güveniyoruz' şeklinde açıklamalar da yapmışlardı. Dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da buna işaret etti” açıklamasını yaptı.

MAYIS AYINDA BAŞLAR

Gök, İran'la Türkiye arasında terörist geçişlerinin engellenmesi için duvar yapıldığını belirterek “İran bölgeyi tamamen boşaltıp kontrolü Türk Ordusu'na verdi. Çünkü Türk Ordusu'nun bir işgal, bir sızma hareketi yapmayacağını zaten İran biliyor. Ayrıca bu İran'ın da yararına, çünkü hem kaçakçılık hem de PKK'nın sızması önleniyor. Bir kara propaganda var ama İran neden PKK'ya destek versin? Kendi topraklarında içinde bölünmeye neden olabilecek bir şey bu. İran'daki PKK yandaşları Öcalan yakalandığında İran'da mitingler yaptılar. Bu yapı İran'ı da tehdit ediyor. FETÖ olaylarında İran'ın Türk hükümetine verdiği desteğin ana sebebi, Türkiye'nin bölünebileceği ve Kürdistan'ı kurmayı hedeflemeleriydi... Onun için 'Biz Türk hükümetinin yanında olmamız lazım' dediler” ifadelerini kullandı.

Gök, izleyenlerle “İran, Suriye'nin kuzeyindeki PYD'ye karşı yapılacak operasyon öncesinde kendi bölgesinde bir operasyon yapmak zorunda hissediyor” bilgisini de paylaştı.

BAŞKENTLER İŞBİRLİĞİ YAPMAZSA ÇÖZÜM OLMAZ

İran'ın Suriye'nin kuzeyinde PYD'ye yönelik operasyonlarda da kesinlikle Türkiye'nin yanında olduğunun altını çizen Gök, Soçi toplantısına atıf yaparak “Suriye'nin kuzeyindeki operasyona İran destek verecek, yeşil ışık yakacak, hiç olmazsa sessiz kalacak. Çünkü Ruhani de geçen günlerde 'Türkiye'nin güvenlik konusunda endişelerini anlayışla karşılıyoruz' demişti. İran şunu net olarak söylüyor; Türkiye Cumhyuriyeti Suriye'de kesinlikle işgalci değil. Orada bir güvenlik sıkıntısı yaşıyor. Buna karşı tedbir almak zorunda. Onun için biz bunu anlayışla karşılıyoruz” diye konuştu.

İran-Türkiye ortak operasyonunun 31 Mart yerel seçimlerinden sonra mayıs ayı başında başlayacağını açıklayan Gök, “Seçimden önce operasyon beklenmiyor. Görünen bu. Ayrıca seçimle bu operasyonun da alakası yok. PJAK ile PKK'nın eli bölgede zayıfladı. İran ortamın oluştuğunu, Türk Ordusu'nun gücünün Suriye'nin kuzeyine odaklı olmadığını, İran-Irak-Türkiye ve zamanı gelirse Suriye'nin işbirliği şart olduğunu görüyor. Başkentler işbirliği yapmazsa terör konusunda çözüm bulunamayacak.

'ABD'NİN ELİNDEN HAYIR GELMEZ'

Gök, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu operasyon şart. Türkiye bugün ABD'den bağımsız olarak kendi kararlarını verebiliyor ve ciddi bir rahatsızlık var, bunu herkes açıkça gördü. ABD Türkiye'nin stratejik ortağı değil. ABD PKK/PYD'yi Türkiye'ye tercih etti. Bölgede ABD'nin etkisi düştü. Mevcut devletler, 'Egemenliğimizi biz sağlamak zorundayız' dediler. Çünkü sağlayamazlarsa direkt bölünmeye gidiyor. Batı Asya'da ulus devlet ayağa kalkıyor. Bunu bizatihi İran, Türkiye ve Suriye gördü. Irak'ta biraz gevşeme oldu, referandum yaptılar. Kürdistan'a oy veriyoruz dediler, Türkiye'nin büyüklüğünde bir harita çıkardılar. Bunların hedefi, Akdeniz'e ulaşabilselerdi gerçekleşebilecekti. Herkes biliyor, bunlar denize ulaşamadıkarında federasyon ilan edemezler. Suriye'de bölünme tehlikesi devam ediyor. Türkiye bölgede komşularımızla işbirliği yaparsa bu iş bitirecektir. ABD'nin elinden hayır gelmez. ABD, Irak'ı bitirdi. ABD'ye rest çekmekten başka şans yok. Halk, ambargo gelecek diye korkmasın. İran halkı nasıl koyduysa Türk halkı da elini taşın atına koysun.”

ulusal.com.tr

7 Mart 2019 Regaip Kandili kandil mesajları! İşte en güzel resimli çok sayıda ve çeşitli Regaip Kandili ifadeleri Gündem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan Fırat'ın doğusu, Münbiç, CHP, HDP, İyi Parti ve ABD ile S-400 gerilimi hakkında açıklama Gündem Oyna Kazan 7 Mart 2019 Perşembe ipucu sorusu kopyası: Meşhur dedektif Sherlock Holmes dizisinin oyuncuları kimler? Sherlock Holmes dizisi ne zaman, nerede çekildi? Gündem Sadece sahipsiz çocuklar uyuşturucu kullanmıyor Gündem