Çek yasasının mağduriyet zinciri

Çek yasası mağdurları, karşılıksız çek nedeniyle uygulanan hapis cezasının kaldırılmasını talep ediyor. Yazdığı çeki belli bir süre içinde ödeyemeyen kişi adli para cezasına çarptırılıyor. O cezayı da karşılayamayınca cezaevine giren vatandaş, borcunu ödeyebilmek için çalışmaktan mahrum kalıyor. Alacaklı da mağdur oluyor. Mağduriyet zincirinin nasıl çözüleceği Ulusal Kanal'da Yeni Ufuklar programında tartışıldı.

Abone ol

Yaklaşık 279 bin çek yasası mağduru zor durumda. Çekin karşılığını ödeyemeyen mağdurlar hapis cezası alıyor.

Geçim sıkıntısı yaşayan küçük işletmeler, zor durumda kalınca çek ile ödemeye başvuruyor. Para, belirli bir süre sonra kişinin çek hesabından ödeniyor. Çek hesabına o parayı koyamayan vatandaş, yaptırım ile karşılaşıyor.

Karşılıksız çekin yaptırımı, yapılan kanuni düzenlemeler ile şimdiye kadar 5 kez değişikliğe uğradı. Son düzenlemeye göre çeki yazan kişi borcunu ödeyemeyince adli para cezasına çarptırılıyor. Vatandaş bunu da karşılayamayınca cezaevine giriyor. Alacaklı da hakkını tahsil edememiş oluyor. Çek yasasındaki tartışmalar ve çözüm yolu Ulusal Kanal'da Şule Perinçek'i sunduğu Yeni Ufuklar Programında masaya yatırıldı.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ak PartiMilletvekiliYılmaz Tunç, karşılıksız çeke yönelik düzenlemeleri anlattı.

Küçük esnaf veya işletmeci hapse girince çalışamadığı için de cezayı ödeyemiyor. Mağdurlar, hapis cezasının ise caydırıcılığının bulunmadığını ifade ediyor.

Salgın nedeniyle çek borcunu ödemesi için bir yıllığına şartlı tahliye edilen mağdurlar için verilen süre de Mart 2021’de doluyor.

ulusal.com.tr

Ekonomi yüzde 6.7 büyüdü Ekonomi Buğday üreticisi hükümetten destek istiyor Ekonomi Yoksulluk ve açlık sınırı verileri açıklandı Ekonomi TVF büyütme çalışmaları devam ediyor Ekonomi