Halkın açtığı davalar sonuç getirdi

Japonya'nın Okinawa eyaletinde bulunan Futenma Amerikan hava üssündeki gürültüden rahatsız olan halkın açtığı davalar sonuç getirdi. Yerel mahkeme, hükümeti 22 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti. Okinawa halkı uzun süredir ABD üslerinin kapatılması için mücadele veriyor.

Abone ol

Japon hükümeti, Amerikan üssü yüzünden 22 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Karar Japonya'nın Okinawa eyaletindeki yerel mahkemede alındı.

Okinawa'ya bağlı Ginowan şehrinde bulunan ABD'nin Futenma Hava Üssü çevresinde yaşayan halkın gürültü duydukları rahatsızlık nedeniyle açtığı davalar sonuç getirdi.

Yaklaşık 3 bin 400 kişinin, günlük hayatları ve sağlıklarının altüst olmasına yol açtığı ve sürekli uçak kazası korkusuyla yaşamalarına neden olduğu gerekçesiyle açtığı davalarda hükümet, toplam 22 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Fukuoka Yüksek Mahkemesi, 2010'da da benzer şikâyetlerle açılan davalarda toplam 3 milyon 380 bin dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Geçen yıl haziran ayında da Naha Bölge Mahkemesi, Tokyo hükümetini 7 milyon dolar tazminata mahkûm etmişti.

Peş peşe gelen tazminat cezaları sonrası harekete geçen Tokyo yönetimi, üssü taşımak için ABD'yle görüşmelerini sürdürüyor. ABD üssünün Okinawa'nın nüfusu düşük olan Nago şehirine taşımayı planlıyor.

ABD askerlerinden duydukları rahatsızlığı her fırsatta dile getiren Okinawa halkı ise eyalette bulunan tüm askerlerin gönderilmesini istiyor.

Okinawa'nın başkenti Naha'da ABD üslerini protesto etmek için geçen haziran ayında düzenlenen gösteriye yaklaşık 65 bin kişi katılmıştı.

Okinawa'da ABD'ye ait 32 üs bulunuyor. Bu üsler, adanın yüzde 25'ini kaplıyor. Okinawa'da 18 bin 600, ülke genelinde ise yaklaşık 50 bin ABD askeri görev yapıyor.

ulusalkanal.com.tr

Akdeniz'de 3.8 büyüklüğünde deprem Dünya Esad’dan Trump yorumu Dünya Putin o ismi görevden aldı Dünya ABD'den Münbiç itirafı Dünya