Tarladan sofraya isot
Şanlıurfalıların vazgeçilmezi isotun, hasadıyla birlikte yapımına da başlandı. İsot, sofralarımıza ulaşana kadar bir çok farklı işlemden geçiyor. Biberler, toplanıp ayıklandıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Kuruyan biberler makinelerden geçirildikten sonra sofralarımızda yerini alıyor.
Şanlıurfa'da birçok ailenin geçim kaynağı olan kırmızı biberin hasadı ile isot yapımına başlandı. Araziler ve evlerin damları kırmızı renge büründü.
Katıldığı yemeklere farklı bir tat veren isotun yapımı bir hayli meşakkatli. Önce toplanılan biberler yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılıyor.
Ardından biberlerin tohumları temizleniyor ve birkaç parçaya bölünüyor. Bölünen biberler güneşin altında kurumaya bırakılıyor.
Güneşte, kırmızı rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra sofralarımızda yerini alıyor.
Güneşin durumuna göre biberin de kaderi değişiyor.
Kadınlar, hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Yapımında çalışan mevsimlik işçiler ise 1 çuval isot için 1 lira 25 kuruş para alıyor.
ulusalkanal.com.tr