Eylemler ırkçı boyutlara vardı! Aslında Uygur'da neler oluyor! İşte yalanlar ve gerçekler

Çin karşıtı kampanya yoğunlaşarak devam ediyor. Eylemler ırkçı boyutlara varıyor. Yalanların aksine Çin, 80’li yıllardan bu yana Müslüman vatandaşların din ve inanç özgürlüklerini koruyacak adımlar atıyor

Abone ol

Aydınlık'tan Z. Ruhsar Şenoğlu'nun haberine göre, Türkiye’de her Ramazan ayında olduğu gibi “Çin’de Uygurlara baskı yapıldığı” yönündeki kampanyaya bu yıl da hız verildi. Kampanya boyunca ileri sürülen iddiaların yalan olduğu, “belge” diye gösterilen fotoğrafların düzmece-montaj olduğu anlaşıldı. Ancak yalanlar üzerinden karalama kampanyası devam ediyor ve ırkçı boyutlara ulaşıyor. Eylemciler, Çin lokantalarına saldırıyor, Türkiye’yi gezmeye gelen Çinli ya da Çinli zannedilen uzakdoğulu turistlere sopalarla saldırıyor, Çin Devrimi’nin lideri Mao’nun maketini temsili olarak asıyor.

Çin’de Uygurların varlığının tanınmadığı, dillerini konuşamadığı, Müslüman oldukları için ağır baskı gördükleri, Uygur kadınların Çin öldürmesin diye gizli gizli doğum yaptığı gibi yalanlar özellikle sosyal medya üzerinden düzmece görüntülerle piyasaya sürülüyor.

Bu gelişmeler üzerine Aydınlık, bölgede bir Çinli ve bir Türk gazeteciye sordu. Acaba son dönemde Uygurların yaşadığı Xinjiang Uygur Bölgesi’nde “baskılar arttı” dedirtebilecek bir gelişme var mı? “Sadece resmi kurumlarda ibadet merasimleri yasak. Bunun dışında bir yasak yok” dediler. Laik bir ülkede, resmi kurumlarda ibadet merasimlerinin yasak olmasından daha doğal bir şey yok. Çin’de Uygurların ibadet özgürlüğü sınırlanmıyor. Tam tersine Çin hükümeti son yıllarda Uygurların yaşadığı bölgede özgürlükleri ve refahı yükseltme çabasına girişti.

CAMİ SAYISI 20 BİNİ AŞTI

Örneğin Çin Uluslararası Radyosu CRI’nin 2 Mart 2015’te yayınladığı habere göre Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki cami sayısı son 30 yılda 10 kat artarak 20 bini aştı. Söz konusu dönemde din görevlisi sayısı 3 binden 28 bine yükseldi. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 12. Ulusal Komitesi 3. Toplantısı Sözcüsü Lü Xinhua, 2001 yılından bu yana bölge yönetiminin çok sayıda kişiyi, çalışmalarını sürdürmek üzere Mısır ve Pakistan’daki İslami enstitülere gönderdiğini söyledi.

Sözcü, dini eserler, kitaplar ve diğer yayınların 1 milyonun üzerinde kopyasının Uygurca ve diğer dillerde basıldığını belirtti.

BAYRAMLAR MÜSLÜMANLARA TATİL

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi hükümeti, 2012 yılında Uygurlara ve diğer dokuz etnik gruba, Kurban ve Ramazan bayramlarında resmi tatil uygulaması başlattı. 10 etnik gruptan olanlar, Kurban Bayramı’nda üç günlük tatil yaparken, diğer etnik gruplardan olanlar bir günlük tatil yapıyor.

Yine helal gıda tüketen etnik grupların yasal hak ve çıkarlarını korumak için Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, “Helal Gıda Yönetmeliği” çıkardı. Ölülerini yakma geleneğinin yaygın olduğu ülkede, Müslümanların ölülerini defnetme adetine de saygı gösteriliyor.

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Halk Meclisi Daimi Komitesi ve hükümet, 1980’li yıllarda çıkardığı yönetmeliklerle dini mekanların, dini faaliyetlerin, dini görevlilerin ve dini işlerin idaresini yeniden düzenledi. Bu düzenlemelerde “Müslüman vatandaşların dini ve inanç özgürlüklerinin korunması ile din ve siyaset işlerinin ayrılması ilkeleri temelinde, Xinjiang’da İslam’ın sağlıklı gelişmesi” hedeflendi.

Örnekleri çoğaltmak mümkün.

IŞİD'in merkezi kentine operasyon: Çok sayıda ölü var Dünya Çin ve Venezuela'dan açıklama: Çok yaşa Yunanistan Dünya Referandum sonrası şok gelişme! Bir istifa daha geldi Dünya Çipras'tan ilk açıklama Dünya