Bakanlığın 'tehlikeli' düzenlemesi yargıdan döndü

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ocak 2014'te Gıda Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle gıda mühendislerinin meslek odaları tarafından denetlenmesini ortadan kaldıran düzenlemeyi Danıştay iptal etti. Meslek odaları, toplum sağlığını tehdit ettiğini öne sürerek söz konusu düzenlemeye itiraz etmiş ve yargıya taşımıştı. Danıştay'ın iptal kararında, halkın gıda güvenliği için mühendisin ve odaların gıda işletmelerindeki varlığının kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Ortak bir basın toplantısı düzenleyerek Danıştay kararını değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yusuf Songül, Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Ali Uğurlu ve Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, "mühendis yoksa güvenilir gıda da yok" mesajını verdiler.

BAKANLIK ODALARI GIDA ÜRETİMİNİN DIŞINDA TUTMAK İSTEDİ

İnsan yaşamının sağlıklı biçimde sürdürülebilmesi için sağlıklı gıdanın önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bunun sağlamanın devletin asli görevlerinden biri olduğu vurgulanarak, "Günümüz Türkiye'sinde güvenilir ve yeterli gıda konularında kamu politikası oluşturulurken; bilimsel esaslara dayanmayan, günü kurtarma kaygısı ile sınırlı, herkesin kolayca elde edebileceği, sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi ve tüketimi yerine her olayda olduğu gibi kolaycı, üretimi esas almayan halka ve bilime dayanmayan politikalar sergilendiğinden, ülkemiz insanı için yeterli ve güvenli gıda üretilememektedir. Bu nedenle ulusal bir gıda politikamız yoktur ve ülkemiz çareyi dışardan gıda ithal etmekte aramaktadır. Yaşanan bütün bu olumsuz gelişmeler yetmezmiş gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda üretiminde toplumun yeterli, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişmesi için çabalayan TMMOB'ye bağlı sektördeki üç odamızı gıda üretimi ve tüketimi dışında tutacak vahim ve bir o kadar da trajik uygulamalara yol açabilecek yasal düzenlemeler hazırlamıştır" görüşüne yer verildi.

GIDA MÜHENDİSLERİNİN BELGE ALMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 7 Ocak 2014 tarihinde 'Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik'in 10. maddesinde yaptığı değişiklikle gıda işletmelerinde zorunlu personel olarak çalışan mühendisler üzerinden gerçekleşen oda denetimini kaldıracak düzenlemeler yaptığına dikkat çekilen açıklamada, buna göre gıda işletmelerinde çalışan mühendislerin bağlı bulundukları meslek odasından üye olduklarına dair belge alma yükümlülüklerinin kaldırıldığı kaydedildi.

'ÜLKE İNSANININ SAĞLIĞI ADETA YOK SAYILDI'

Bakanlığın söz konusu uygulamayla meslek odalarının Anayasa ve kanunlarından aldıkları mesleki icra yetkilerini görmezden gelerek, ülke insanının sağlığını adeta yok saydığı ileri sürülen meslek odalarının ortak açıklamasında, şu görüşlere yer verildi: "Toplumsal yarar ilkesini çiğneyerek, gıda denetimlerini yalnızca 'ALO 174' şikâyet hattına indirgeyen Bakanlık, gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu personel olarak çalışan meslektaşlarımızın insan onuruna yakışmayan çok düşük ücretlerle, güvencesiz ve sadece kağıt üzerinde diploma ticareti yoluyla çalıştırılmalarının da önünü açmıştır. Sonuçta, güvenilir gıda üretimini sağlamak üzere eğitim almış mühendisler, gıda işletmelerinden uzaklaştırılmış ve halkın güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşması zorlaştırılmıştır. Bu durum 2014 yılı Avrupa Birliği İlerleme Raporuna da konu olmuş ve Türkiye'nin gıda güvenirliğini sağlamada eksiklikleri olduğu ve bu konuda ilerleme sağlanamadığı belirtilmiştir.

MESLEK ODALARI DAVA AÇTI, DANIŞTAY DURDURDU

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, güvenilir gıdaya erişimin temel bir insan hakkı olduğu anlayışı ve mesleki sorumluluğumuzun gereği olarak Bakanlık tarafından değiştirilen yönetmeliğin iptali için karşı dava açmıştır. Danıştay 10. Dairesi 27. 11. 2014 tarihinde Odalarımızın itirazını yerinde görmüş, gıda işletmelerinde çalışan meslektaşlarımızın odaya üye olmasını ve ilgili odasından istihdamı zorunlu personel belgesi almasını mecburi kılarak yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Kararda, 5996 sayılı kanuna atıfta bulunularak halkın gıda güvenliği için mühendisin ve odaların gıda işletmelerindeki varlığının kaçınılmaz olduğu belirtilmiştir.

'İŞLETMELERDE MÜHENDİS YOKSA GÜVENİLİR GIDA DA YOK'

Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması ve meslektaşlarımızın kamu adına görevlerini en iyi şekilde yapmaları açısından son derece faydalı olacağına inandığımız bu sevindirici kararı kamuoyu ile paylaşırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nı söz konusu kararın gereğini yerine getirerek, ilgili yönetmelik değişikliğinden vazgeçmeye çağırıyoruz ve diyoruz ki: Gıda işletmelerinde, mühendis yoksa güvenilir gıda da yok!"

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

Hakan Fidan istifa etti Gündem NATO'dan Ukrayna'ya 5000 Çevik Kuvvet Askeri, bize faiz Gündem TÜSİAD'dan Merkez uyarısı: Görüşümüz hep aynı Gündem "Karabağ bizim evimizdir" Gündem