Çin'den Batı'ya sert mesaj

Abone ol

Çin Dışişleri, ocak ayında yaptığı açıklamalarda Ukrayna meselesinde nötr bir tavır takınmış olsa da Yanukoviç'e yapılan faşist darbe, siyasi istikrarsızlık, azınlıklara karşı şiddet olaylarının artması ve ülkenin adeta yeni jeopolitik kamplaşmanın çatışma alanına dönmesi, Çin'i bu tavrını değiştirmeye yöneltiyor.

Nitekim Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi yayın organlarından People's Daily'de "Zhong Sheng" yani "Çin'in Sesi" köşesinde yayımlanan yazıda, Batı'nın Ukrayna'da "köhne Soğuk Savaş politikaları uygulamaya devam ettiği" yönünde bir eleştiri yer aldı.

Geleneksel olarak Parti'nin dış politikadaki tutumunu yansıtan köşede yer alan yazıda ayrıca, "Bu eski zihniyetin yansımalarını Batılı siyasetçilerin tutumunda açıkça görmekteyiz. Bu yaklaşım, maalesef sadece siyasetçilerle sınırlı kalmıyor; zira siyasetçilerin uyguladıkları politikalar Batı toplumunda da yersiz bir Rus düşmanlığı yaratıyor. Çok kutuplu dünyanın somut şartlarında işbirliğinin sağlanabilmesi için öncelikle bu köhne Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçilmesi gerekiyor." ifadeleri yer aldı.

ÇKP'nin bu yaklaşımı, diğer uluslararası yayın organlarında da geniş yer buldu. Rusya'nın Sesi, söz konusu yazı hakkında "Çin, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerde darbe örgütlemediği, her devletin uluslararası hukuka saygı duyduğu, çok kutuplu bir dünya için mücadele ediyor" yorumunu yaparken Reuters, "Çin ve Rusya, birçok uluslararası meselede aynı tutumu paylaşıyor" ifadesini kullandı ve Yanukoviç'in Çin'le olan iktisadi ilişkilere verdiği önemin altını çizdi.

ulusalkanal.com.tr

TGB'ye linç girişimi Dünya Maduro’dan öneri Dünya Çin'de palalı dehşeti Dünya Ukrayna’da genel seferberlik ilan edildi Dünya