Demre kumsalındaki otel inşaatı kent suçudur!

Antalya’nın betonlaşmadan korunabilmiş son kumul alanlarından olan Demre ilçesindeki Taşdibi- Sülüklü kumsalında otel inşa edilmesine Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi’nden (TMMM) tepki geldi. Ülkenin kaynaklarına yönelik saldırılara karşı mühendis, mimar, şehir plancılarının yanı sıra akademisyen ve hukukçuların bir araya gelmesiyle oluşturulan TMMM, Demre’deki otel inşaatını kent suçu ilan ederek her gün güncellenen ‘Kent Suçları Günlüğü’nde yayınladı.

Abone ol

Yusuf Yavuz

Ülke genelinde işlenen kent suçlarına karşı mücadele etmek amacıyla kurulan Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, Antalya’nın Demre ilçesindeki Taşdibi-Sülüklü kumsalında inşasına başlanan 5 yıldızlı oteli kent suçları listesine aldı.

‘AKP DÖNEMİNDE DOĞA KATLİAMI DURMAK BİLMEDİ’

TMMM tarafından ‘kent suçu ilan’ edilerek derhal durdurulması talep edilen girişimle ilgili yapılan duyuruda, AKP'nin rant uğruna yürüttüğü tarih ve doğa katliamının durmak bilmediğine dikkat çekilerek, Antalya’nın Demre ilçesinde yapımına başlanan 5 yıldızlı otel inşaatının bunun en son örneğini oluşturduğu kaydedildi.

KORUMA ALTINDAKİ ALANDA OTEL İNŞAATI YÜKSELİYOR

Doğal ve kültürel peyzajın bütünleşmesiyle oluşan ve eşine az rastlanır bir değere sahip bölgede bakanlık izniyle başlatılan otel inşaatının, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan Taşdibi-Sülüklü kumsalı üzerinde yükseldiğine dikkat çekilen duyuruda, “Söz konusu bölge aynı zamanda pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alana ve Andriake Antik Limanı'na oldukça yakın bir bölgede yer alıyor. Bakanlık izniyle yürütülen bu inşaat, sulak alan ve doğal kumul ekosistemiyle tarihi, arkeolojik ve ekolojik anlamda çok önemli bir yere sahip bölgenin rant için tahrip edilmesine neden olmaktadır” görüşüne yer verildi.

‘BÖLGEDEKİ YAPILAŞMA CİDDİ RİSKLER BARINDIRIYOR’

Bölgenin arkeolojik açıdan birçok mirası barındırdığının altı çizilen duyuruda, ilçe merkezinde bulunan St. Nicolas kilisesinin bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olduğuna da değinilerek, son yıllarda yapılan kazılarda ortaya çıkan ve bölgenin en büyük antik tiyatrosu özelliğini taşıyan Myra Antik Tiyatrosu’nun da önemine işaret edilerek, şu görüşlere yer verildi: “Tarihi yerleşim Kekova’ya açılan Çayağzı doğal limanında bulunmaktadır. Bu liman zaman içinde alüvyon ile dolarak günümüzde bir sulak alana dönüşmüştür. Sulak alanlar hem fauna hem de flora açısından oldukça önemli alanlardır. Sulak alanlar taşkınlarda, iklim değişiklerini optimize etmede ve iklimi yumuşatmada mikro klima etkileriyle korumamız gereken alanlar arasında yer almaktadır. Kıyı kumulları ise endemik bitki türlerine ev sahipliği yapmalarıyla, kuşların beslenme ve yumurtlama alanı olmalarıyla, kara ve su kaplumbağalarını barındırma özellikleriyle korunması gereken alanlardır. Söz konusu bölgelerin içine veya yakınına yapılaşmak ciddi riskler barındırmaktadır.

‘DEMRE’DEKİ OTEL İNŞAATI KENT SUÇUDUR, DURDURULMALI’

Bakanlıktan alınan özel izinle başlamış olan otel inşaatı, tarihi, arkeolojik ve ekolojik özellikleri nedeniyle koruma altında olan bu bölgenin yapılaşmaya açılmasına neden olacaktır. Doğal ve tarihi alanlarda koruma kararlarını hiçe sayarak yürütülen yapılaşma, kent suçlarının bir parçasıdır. Demre'de yapımına devam edilen otel inşaatı derhal durdurulmalıdır.”

ulusalkanal.com.tr

Hatay'da gündem MİT TIR'ı Yurt Yerli muz 30 yıldır Çikita’ya direniyor! Yurt Kaçırılan gazeteci teröristlerin elinde' Yurt Bodrum'u sağanak yağış vurdu! Yurt