İşçiler alın terini istiyor

İşverenin Verdiği Senet Karşılıksız Çıkınca Tekstil İşçileri Şirket Grubuna Bağlı Özel Okulun Önünde Eylem Yaptılar

Abone ol

Türkiye'nin büyük tekstil fabrikaları arasında yer alan, iplik, konfeksiyon ve dokuma ürünleri üreten Ataç Şirketler Grubu'na bağlı Anteks, 1200 kadar işçinin 6 aylık maaşlarını ödemedi, ekonomik krizi bahane ederek işçileri tazminatlarını ödemeden işten çıkardı. Eylül ayının ortalarında da karlılık oranının düşüklüğünü gerekçe göstererek fabrikayı kapattı. Yıllardır fabrikaya emek veren işçilere alacakları karşılığında senet veren firma yetkilileri, senetleri ödemeyince işçiler fabrikanın sahibi olduğu grubun bünyesindeki özel okulun önünde eylem yaptı. 'Eşkıya değiliz' diyen 250 kadar işçi, "Alın terimizi istiyoruz" dediler.

Haramilerin Karşısında Eşkıya Olduk Dediler

Anteks dokuma ve iplik işçileri aylardır maaşlarını alamadılar, işlerinden oldular. Firma yetkililerinin verdiği senetlerin ödeme gününü beklemeye koyuldular. Sabah saatleriyle birlikte günü gelen senetlerinin karşılığını alabilmek için Organize Sanayi'deki fabrikaya giden işçiler elleri boş döndü. Firma yetkililerinin, kendilerini 'eşkıyalıkla' suçladığını, 'kolluk kuvvetleriyle fabrikadan uzaklaştırılacakları' tehdidinde bulunduğunu kaydeden işçiler, "Eşkıya değiliz, hakkımızı istiyoruz" dediler. İşçiler, CHP Eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın damadının ortağı olduğu Ataç Şirketler Grubu'na bağlı kolejin önüne gelerek protesto eylemi yaptılar. Okul giriş kapısının önünde 'Hakkımızı Arıyoruz', 'Emekçiyiz Haklıyız Kazanacağız', 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak', 'Maaşlarımızı ve Tazminatlarımızı İstiyoruz', 'Hala 2012'den Alacağımız Var. Hani Nerde?', 'Sayın Baykal Damadına Sahip Çık', 'Baykal'ın Damadı Biz Buradayız Sen Neredesin?', 'Bayrama Maaşsız Girdiğimizi Biliyor musunuz?', 'İşçi Emeğinin Karşılığını Alamadı', '20 Yılımız Verdik Bir Günde Emeğimizi Sildin', 'Haramilerin Karşısında Eşkıya Olduk', 'Eşkıya Değiliz Hakkımızı Arıyoruz' yazılı dövizler taşıyan işçiler "İşçiyiz Haklıyız Hakkımızı Alırız", "İşçiyiz Haklıyız Söke Söke Alırız" sloganlarını attılar. Tekstil emekçilerine yoldan geçen araçlarda kornalarıyla destek verdi. 250 kadar işçi eylemdeyken aralarından seçtikleri 3 temsilci de kolejin yetkilileri ile görüşmede bulundu. Görüşme sürerken tekstil işçileri sorunlarını anlattı ve "Alın terimizi istiyoruz" diye haykırdılar.

Eşkıya Değiliz, Alın Terimizi İstiyoruz

İşten çıkartılan arkadaşlarının senet ödeme günün bugün olduğunu belirten Filiz Temiz, işyerine gittiklerini, ödeme yapılmadığını ve üstüne 'eşkıyalıkla' suçlandıklarını anlattı. Olayın üzerine okulun önüne geldiklerini ifade eden Temiz, "Hakkımızı istiyoruz. Alın terimizi istiyoruz. Başka bir şey değil" diye konuştu. 7 yıldır fabrikada işçi olduğunu söyleyen Zehra Aslan, haklarını aramak ve seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını belirtti. 18 yıldır dokuma fabrikasında çalıştığını belirten Sabri Karaboğa, bayrama maaşsız girdiğini söyleyerek 5 aydır maaş alamadığını, 45 bin liraya yakında tazminatının içeride olduğunu dile getirdi. İşverenin ödeme yapacağını sağduyulu şekilde beklediklerini, ama işverenin, kendilerini hep atlattığını kaydeden Karaboğa, bugünde jandarma ve polisle tehdit edildiklerini ifade etti. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a da seslenen Karaboğa; "Bizim patronumuz sayın Deniz Baykal'ın damadı. Eğer siyasi bir şeyi varsa, ilk önce damadının önünde durması lazım. Ondan sonra politikaya girmesi lazım" dedi. Alacaklarından dolayı şirket tarafından kendilerine verilen senetlerin karşılıksız çıktığını söyleyen Karaboğa, ödeme yapılmayacaksa bu senetlerin kendilerine neden verildiğini sorgulayarak, "Bu senetler altı üstü kağıt parçası mı?" diyerek tepki gösterdi. Bir bayan işçi söze girerek; "4 ay sonra doğuracağım, doğuracak param yok. 4 aydır maaş alamıyorum. Hastaneye gidecek paramız yok. Kendi paramızla rezil oluyoruz. Ben eşkıya değilim. 'Eşkıya' demişsiniz, sizden daha eşkıya var mı şuanda? Kendilerinden iyi eşkıya yok, mafya babaları işte" ifadelerini kullandı. Devlet yetkililerine seslenen bir diğer Anteks işçisi de, "Her türlü iş kanunu, işçi kanunu var. Biz şuan da bir gün içerisinde 1200 işçi işsiz kaldık. Hiç bunun yasası yok mu? Çalışma Bakanlığı olsun yani buna dur diyecek bir kimse yok mu? Dur diyen yoksa da tazminatlarımızı ödesinler. Kanunlara göre işçiyi patron çıkarttığı anda sadece bir ay içerisinde tüm tazminatlarını ödemesi zorunluluğu vardır" diyerek tepkisini dile getirdi.

Görüşmeden Sonuç Çıkmayınca İşçiler Alandan Ayrılmama Kararı Aldılar

Yetkililerle görüşmenin ardından konuşan Ramazan Seçilmiş, kendilerinin okul önüne geliş sebeplerini okul yetkililerinin işverene anlatacağını kaydetti. Yetkililerinin öğrencilerin durumdan etkilenmemesini istediklerini de aktaran Seçilmiş, kendilerinin de bu istemediğini amaçlarının seslerini duyurmak olduğunu söyledi. Haklarını aramak için bir araya geldiklerinin altını çizen Seçilmiş, fabrikayı kapatmakla işin çözülmediğini belirterek, "Bu kadar insan 5-6 aydır ne yiyor, ne içiyor, çocuklarına ne yediriyor? Önümüz kış, yakacağı var mı, yok mu? 2 tane bayram geçirdik. Bırakın kurban kesmeyi cebinde ekmek alacak parası olmayan arkadaşlar var. Evine icra her gün geliyor. Biz aylardır paramızı alamıyoruz. Bedava da çalıştık oraya. Ama icara geldiğinde bir gün geçtiği zaman faizi bindiriyorlar. Bizim aylardır alacağımız var. Biz faiz de istemiyoruz. Hakkımızı versinler biz onu istiyoruz" diye konuştu. Bunları görüşmede yetkililere de anlattıklarını kaydeden Seçilmiş, işçilerden birinin fabrikaya giderek hakkını alabilmek için yola çıktığında trafik kazası yaptığını dile getirdi. Seçilmiş; "Biz her gün böyle gelip gitmeye meraklı değiliz ama bizim hakkımız versinler" diye konuştu. Konuşmanın ardından işçiler yetkililer gelene kadar alandan ayrılmama kararı aldılar.

Emeğimizi Ödemeyenler Haramidir, Eşkıyadır

Anteks işçileri adına basın açıklamasını yapan iplik boya Şefi Diler Sayek 25 Ekim gününün herkes için sıradan bir gün olmasına karşın kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Sayek; "Bizim için bugün mayıs ayında fabrikalardan çıkarılan arkadaşlarımızın heyecanla bekledikleri, emeklerinin karşılığı olan senetlerinin ilk ödeme günüdür. Az önce fabrikadaydık. Büyük umutlarla gittiğimiz fabrikamızdan ellerimiz ve ceplerimiz boş döndük" diye konuştu. Anteks'in 'karlılık oranı düşük' denilerek 18 Eylül günü kapatıldığını belirten Sayek, üretimden gelen güçlerini hep üretmekten yana kullandıklarını ve kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini söyledi. Ortada ki tek suçlunun 'şirket sahiplerinin sınırsız, hesapsız büyüme hırsı' olduğunu ifade eden Sayek, sorunlarını bu güne kadar firmanın zarar görmemesi için kamuoyuyla bile paylaşmaktan kaçındıklarını, işverenlerinin kendilerini asla yarı yolda bırakmayacaklarına olan inançla yaklaşık 1 yıldır başlayan maaş gecikmelerini de sineye çektiklerini dile getirdi. Sabah saatleriyle birlikte senetlerinin ödeme günü geldiği için fabrika önüne gittiklerini, orada muhatap bulamadıklarını, yaptıkları telefon görüşmesinde 'eşkıyalıkla' suçlandıklarını ve ödeme yapılmayacağını bildirdiklerini anlatan Sayek, "Dostlar soruyoruz size; eşkıya, harami kim? Biz aylardır maaşlarını alamayan, verilen senetleri karşılıksız çıkmış, bayramda çocuklarına harçlık veremeyen emekçileriz. Bizim emeğimizi ödemeyenler haramidir, eşkıyadır" diye konuştu.

Anteks İşçileri Bundan Böyle Direniş Çadırlarında Eylemlerde Olacak

Ödenmemiş maaş ve 2012 yılından kalma ikramiyelerinin acilen ödenmesini isteyen Sayek, karşılığının olup olmadığını bilmedikleri senetlerle tazminatlarının 8 taksitte ödenmesini de kabul etmediklerini bildirdi. Daha önceden işten çıkartılan arkadaşlarının da mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Sayek, taleplerinin yerine getirilmesi için aynı zamanda hukuk mücadelesi başlatacaklarını da duyurdu. Sayek, bundan sonra artık Anteks işçilerinin her gün Adliyelerde, direniş çadırlarında, eylemlerde olacağını belirtti.

Açıklamanın ardından işçiler okulun önünde oturma eylemi yaptı. 2 saat süren eylemin ardından emekçiler yetkililerle görüşme şartıyla okul önünden ayrıldılar.

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr

'Tam Gün Yasası'nda flaş gelişme Ekonomi Konut satış istatistikleri açıklandı Ekonomi Kıdemde fona tarih verildi Ekonomi Kıdem için birlik çağrısı Ekonomi