İsrail'e açılan davalar düşecek, Türkiye 20 milyon dolar tazminat alacak

Mavi Marmara gemisi baskını sonrası kopan Türkiye – İsrail ilişkilerini normalleştirme süreci kapsamında iki ülke arasında imzalanan anlaşma, Mecli Başkanlığına gönderildi. Anlaşmaya göre İsrail'e açılan davalar düşecek, bunun karşılığında Türkiye'ye 20 milyon dolar tazminat ödenecek.

Abone ol

İsrail askerleri, Gazze'ye yardım götüren gemi filosuna, 73 mil açıktaki uluslararası sularda 31 Mayıs 2010 günü sabaha karşı baskın düzenlemiş olayda 9 kişi hayatını kaybetmiş 60 civarında kişide yaralanmıştı.

Bu olay sonrası kopan Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi kapsamında ABD aracılığıyla gizli görüşmeler yapımıştı. Ve sonunda normalleşme karşılığında varılan anlaşma, TBMM'ye sevk edildi.

Bir yürürlük ve beş maddeden oluşan “İsrail’le normalleşme” anlaşmasında en dikkat çeken konu İsrail'in hukuki ve cezai sorumluluktan muaf tutulması.

Anlaşmayla İsrail her türlü dava ve ceza talebine karşı kendini garantiye alıyor. İsrail’e karşı herhangi bir tazminat talebi de Türk Hükümetine fatura edilecek. İsrail bunların karşılığında Türkiye'ye 20 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Anlaşma; Türkçe, İbranice ve İngilizce olarak yayınlanacak. Yorum farkı olursa İngilizce metin baz alınacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin meclislerinden onay alması gerekiyor. İsrail’le normalleşmeyi öngören anlaşmanın en kısa sürede Meclis Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.

Bu anlaşma, tarafların, yürürlük için gerekli iç hukuk usullerinin tamamlandığına dair birbirlerine diplomatik kanallardan yaptıkları yazılı bildirimlerden sonuncusunun alındığı tarihte yürürlüğe girecek.

ulusalkanal.com.tr

Genelkurmay Başkanı artık savaş durumunda da TSK'nın komutanı değil Gündem AKP eski Erzurum İl Başkanı gözaltına alındı, eski milletvekili aranıyor Gündem Murat Eren'in babası konuştu Gündem Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri, tasdiknamelerini alarak okuldan ayrıldı Gündem