Venezuela’da neler oluyor? Muhalefet FETÖ'nün izinde

Abone ol

Venezuela Vatan Cephesi son dönemde Venezuela’da yaşanan olaylara ilişkin bir değerlendirme yayımladı. Değerlendirmede Venezuela'daki sağ muhalefetin referandumun yapılması için sunduğu imzaların arasında yaklaşık 11 bin kişinin hayatta olmadığına dikkat çekti.

Sağ muhalefetin bu hamlesi FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in 12 Eylül 2010'daki referandumda yaptığı çağrıyı akıllara getirdi. FETÖ elebaşısı Gülen, "İmkân olsa mezardakileri bile kaldırarak o referandumda "EVET" oyu kullandırmak lazım. Mezardakiler bile kalksın. Ben zannediyorum kalkarlar da.. ben zannediyorum ruhları koşar da. Çünkü demokrasi adına çok önemli bir adımdır" ifadelerini kullanmıştı.

İşte Venezuela Vatan Cephesi'nin o değerlendirmesi

‘HEDEFLERİ HEP MADURO’YU DEVİRMEKTİ’

1. 2015 yılının Kasım ayında, sağ muhalefet Ulusal Mecliste (AN) çoğunluğu kazandı.

2. Parlamentoda yerlerini alan sağ muhalefetin temel hedefi ilk andan itibaren Başkan Nicolas Maduro’yu devirmek oldu.

HANGİ YÖNTEMLERI İZLEDİLER?

3. Muhalefet bu hedef doğrultusunda dört ay boyunca Devlet Başkanı’nı görevinden el çektirmek aşağıdaki yöntemleri izlediler;

a. İstifası istendi,

b. Adli kovuşturma talep edildi,

c. Zihinsel engelli olduğu ileri sürüldü,

d. Kolombiyalı olduğu için seçimlerin hükümsüz olduğu iddia edildi,

e. Görev süresinin kısaltılması adına yasa değişikliği ve / veya Anayasa Reformu gerçekleştirilmeye çalışıldı,

f. Anayasal yollar uygulanmaya çalışıldı,

g. Sokakta toplumsal baskı uygulandı,

h. Başkanlığının iptali için referandum talep edildi.

‘CHAVİST OLACAK OLAN BAŞKAN YARDIMCISI...’

4. Geçen Nisan ayının sonlarına doğru Başkanlığın iptali için referandum sürecinin başlatılmasına karar verildi ve bu bağlamda;

a. Süreç mekanizması, Başkan Maduro’nun görev süresinin yarısını tamamladığı Ocak ayında değil, referandum sürecinin başlatılması ve hazırlanılması işlemlerinin düzenlenildiği 260 günlük bir prosedür sürecini kapsayan yasal süreç nedeniyle 2016 yılında referandumun düzenlenmesine imkan vermeyecek olan Nisan ayında harekete geçirildi.

b. Bu referandumun 2017 yılında yapılması ve başarılı olması durumunda, görevden alınan Başkan’ın görev süresini tamamlayacak olan kişi yine bir Chavist olacak olan Başkan Yardımcısıdır ve bu görevi 2019 yılına kadar sürdürecektir.

MADURO’NUN ‘ULUSAL DİYALOG’ DAVETİ

5. Bu süreç içerisinde Ulusal Meclis, anayasaya aykırı faaliyetlerini iptal eden Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) kararlarını tanımama kararı aldı. Bu tanımama kararının ısrarı dolayısıyla Yüksek Adalet Mahkemesi, Ulusal Meclis hukuka uyana ve anayasayı dikkate alana kadar Ulusal Meclis’in bütün kararlarını geçersiz kılma kararı aldı.

6. Herşeye rağmen Devlet Başkanı Nicolas Maduro anlaşmazlıkları siyasi ve barışçıl yollarla çözmek adına muhalefeti ulusal diyalog kurmaya davet etti.

a. Diyaloğun kurulabilmesi adına Nciolas Maduro eski Devlet Başkanları Rodriguez Zapatero, Martin Torrijos ve Leonel Fernandez’in UNASUR (Güney Amerika Uluslar Birliği)’a katılımlarının sağlanmasını talep etti.

b. Başkan Maduro, muhalefet tarafından öne sürülen Vatikan’ın diyalog sürecine dahil edilmesi talebini derhal kabul etti.

c. Günümüze kadar yürütülen bütün diyalog çabaları muhalefetin kendi içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle başarısız oldu.

ÖLÜLERE BİLE İMZA ATTIRDILAR

7. Referandumun düzenlenmesi adına referandumun siyasi unsurlarının aktif gelebilmesi için sağ muhalefetin ilk aşamada kayıtlı seçmenin %1’inin imzasını toplaması gerekmekteydi. Bu aşama geçildikten sonra, Venezuela Anayasasında belirtildiği gibi seçmenin %20’sinin imzasının toplanılması gerekiyordu.

8. Sağ muhalefetin %1 şartını yerine getirmek için sadece 195 bin imza toplaması gerekmekteydi ancak Ulusal Seçim Kuruluna (CNE), en az 605.727’sinin sahte olduğu sağ muhalefetin ve Devrim Hükümetinin de temsil edildiği denetim kurulu tarafından belirlenen 1.957.779 imza sunuldu. Sunulan imzaların arasında;

- 10.995 vefat etmiş kişinin,

- Seçim kayıtlarında bulunmayan 53.658 kişinin,

- 18 yaşından küçük 3003 kişinin,

- İşledikleri yüz kızartıcı suçlar (cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel istismar gibi) nedeniyle imza yetkisi bulunmayan 1335 kişinin imzası ile karşılaşılmıştır.

Bunun yanı sıra, her eyalette kimlik hırsızlığı nedeniyle 9 binden fazla kişi şikayette bulunmuştur.

HIRSIZLIK KANITLANDI, MAHKEME İPTAL ETTİ

9. Ulusal Seçim Kurulu, sağ muhalefet tarından imzaların kontrol edilmesi için atanan komisyon tarafından da işlendiği kabul edilen bu usulsüzlükleri tespit etmesine rağmen, kayıt altına alınan sahte imzaların hukuki incelemeye sunulacağı uyarısında bulunarak 26, 27 ve 28 Ekim tarihlerinde sunulmak üzere imzaların %20’sinin toplanması aşamasına geçilmesini kararlaştırdı.

10. 20 Ekim Perşembe günü, Venezuela’nın değişik eyaletlerinden yedi mahkeme, madur vatandaşların şikayetlerine dayanarak CNE’ye toplu kimlik hırsızlığının kanıtlanması münasebetiyle %1 imza toplanması sonucu oluşan bütün sürecin iptalini istemek suretiyle ihtiyati tedbirler almıştır.

- Alınan bu hukuki kararlar çerçevesinde, CNE, %20 İmza toplanılması sürecini iptal etmiştir.

DARBECİLER’DEN MADURO’YA ‘DARBECİ’ SUÇLAMASI

11. Sağ muhalefet, Başkan Maduro yönetimini darbe gerçekleştirmekle suçlamış ancak %1 İmza toplanması aşamasında düzenlenen sahtekarlıkta kendi liderliğinin sorumluluğunu geçiştirmiştir.

12. 23 Ekim Pazar günü Ulusal Meclis, açıkça “İsyan” açıklaması yapmak için olağanüstü toplanmış ve aşağıdaki yol haritası açıklanmıştır. Bu kapsamda,

a. Başkan Nicolas Maduro’nun darbe gerçekleştirdiği ve anayasal düzeni yıktığı açıklanacaktır,

b. Bütün uluslararası kurumlardan Venezuela’ya karşı yaptırım uygulanmasının talep edileceği,

c. Ulusal Seçim Kurulu idaresini ve Başkanlık Referandum Sürecini iptal eden hakimleri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemelerine dava açılacağı,

d. Ulusal Seçim Kurulu idaresinin ve Yüksek Adalet Mahkemesi hakimliğinin görevden alınacağı,

e. Başkan Nicolas Maduro’yu görevinden azat etmek amacıyla çift vatandaşlığı ile ilgili karara varılacağı,

f. Yine Başkan Nicolas Maduro’nun görevinden azat edilmesi amacıyla Başkan’ın görevini terketmesi ile karara varılacağı bildirilmiştir.

GERÇEKTE KİM KİME DARBE YAPIYOR?

13. Değerlendirilmesi gereken hususlar:

a. Kim kime darbe yapmıştır?

b. %1 İmza toplanması sürecinde sağ muhalefet sahtecilik yapmış ve bunun sorumlusu Hükümet mi olmuştur?

c. Sağ muhalefet Başkanlık Referandumunun iptal edilmesi ve sözde insani kriz mazeretleriyle büyük ölçekli bir dış müdahaleyi mazur göstermeye mi çalışmaktadır?

d. Hukuki reddeden bir parlamento, sadece anayasa hükümlerini yerine getirilmesini gözeten ve bütün ulusu halk egemenliğine karşı işlenensahtekarlıktan korudukları için bir ülkenin en yüksek mahkemesinin seçim idaresini veya hakimlerini görevden alabilir mi?

e. Parlamentonun, diğer kamu kurumlarının görevlerini lav etmenin yollarını aramasının yanı sıra, onların yetki ve kararlarını tanımama çabası darbe değil midir?

f. Kolombiya Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Meclis Başkanı’na hükümetin hiçbir kurumunda Başkan Nicolas Maduro’nun Kolombiya vatandaşlığının olduğuna dair bir kayıt bulunmadığını gösteren resmi bir nota yollamıştır. Üç yıldır görevinin başında olan bir Devlet Başkanı’nı, vatandaşı olduğunu resmi olarak reddeden bir ülkenin vatandaşı olmakla itham ederek onu görevinden almaya çalışmak darbe girişimi değil midir?

g. Ulusal Meclis oturum için toplanırken, Başkan Maduro Venezuela ekonomisinin temeli olan petrolün uluslararası fiyatlarına istikrar kazandırmak amacıyla OPEP üyesi olan ve olmayan ülkelerle anlaşmaya varmak amacıyla ziyaretler gerçekleştirmektedir. Bir Başkan’ın, Devlet Başkanı olarak görevlerini yerine getirmek üzere ülke dışında olduğu açık ve herkes tarafından bilinirken, onun görevini terkettiği için görevinden azat etmeye çalışmak darbe girişimi değil midir?

h. Halk, sokaklarda anayasasını, devrimini ve meşru Başkanı’nı müdafaa edecektir.

Vatan Bloğu Araştırma Ekipi Karakas, 23 Ekim Pazar, 2016

İspanyolcadan Tercüme: Şükrü Kütükkıran

Not: Arabaşlıklar tarafımızdan konmuştur. (Aydınlık.com.tr)

BM: IŞİD, Musul çevresinde 8 bin aileyi kaçırdı Dünya Putin'den 'Fetullah Gülen' açıklaması Dünya Akdeniz'de deprem Dünya Washington, Rakka operasyonunu PKK/PYD ile yapacak Dünya