HDP kapatma davası ne durumda? Demirtaş ve 6-8 Ekim davası birleştirildi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın terör suçlarından yargılandığı dava, 6-8 Ekim davasıyla birleştirildi. HDP’li isimler işlediği suçlar nedeniyle hakim karşısına çıkarken diğer yandan parti kapatma süreci de işliyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP'nin kapatılması için iddianame üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Abone ol

PKK'nın siysi uzantısı HDP'lilerin yargılamaları sürüyor. HDP'nin kapatılması hazırlıkları da devam ediyor.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada mahkeme heyeti önemli bir karar aldı. Heyet, “terör örgütü yöneticiliği, örgüt propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından yargılanan Demirtaş’ın dosyasının 6-8 Ekim davasıyla birleştirilmesine hükmetti.

6-8 Ekim terör davasının ise yeni duruşması 14 Haziran'da görülecek. 21 Mayıs'ta görülen son celsede ise sanıkların reddi hakim talepleri reddedildi. Sanıkların tutukluluk hali ve adli kontrol kararlarının devamına karar verildi.

Öte yandan HDP'liler hakkında 3 yeni fezleke hazırlandı. HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Kemal Bülbül ve Saliha Aydeniz’in dokunulmazlıkların kaldırılması için hazırlanan fezlekeler Meclis'e sunuldu.

HDP'li isimler hakkında yargılamalar devam ederken partinin kapatılması için de çalışmalar sürüyor. Anayasa Mahkemesi’nin iddianamede eksiklikler olduğu gerekçesiyle iade ettiği dosya üzerinden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı çalışmalar yapıyor. İlk hazırlanan iddianamede HDP'nin PKK ile bağına ilişkin çok sayıda delil ve belge yer aldı.

Başsavcılık eksiklikleri tamamlayınca iddianame yeniden Anayasa Mahkemesi’ne sunulacak. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da belirli bir gün de toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğini görüşecek. Kabul edilmesi halinde iddianamenin HDP’ye tebliği ve savunma süreçleri başlayacak.

Kapatma kararı çıkması için de 3’te 2 çoğunluğun sağlanması gerekecek. Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyeden 10’unun “evet” oyu kullanması halinde HDP kapatılacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: ''Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın emrinde olacağız'' Gündem Ümit Özdağ Buğra Kavuncu soruşturmasında ifade verdi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sedat Peker açıklaması: ''Suç çeteleri mensuplarının peşlerini tıpkı FETÖ'cüler gibi yargıya teslim edene kadar bırakmayacağız'' Gündem Sıcaklıkların arttı orman yangınları çoğaldı Gündem