Somali yardımı kesildi

Türkiye Somali'ye bütçe desteğini kesti. Reuters'e konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Somali'ye yapılan doğrudan nakit yardımın 2013 sonu itibariyle sona erdiğini söyledi. Somalili yetkililer "Mogadişu Büyükelçiliği'ne gider ve 4,5 milyon doları kutular içinde alırdık" sözleri ayakkabı kutusu tartışmasını hatırlattı.

Abone ol

TürkiyeSomali'ye yönelik yaptığı nakit yardımları önemli ölçüde kesti. Reuters'e konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Somali'ye yapılan doğrudan nakit yardımın 2013 sonu itibariyle sona erdiğini söyledi.

Somali'ye her ay düzenli olarak yapılan yardımların ise "kutular içinde" yapıldığı ortaya çıktı. Somali Merkez Bankası'nın eski başkanı Abduselam Omer, görevde kaldığı yedi ay boyunca Türkiye'nin yaptığı yardımın aylık 4.5 milyon dolar civarında olduğunu belirtti, bu yardımların Merkez Bankası'na nakit olarak verildiğini söyledi. Ömer, 4,5 milyon doların "her zaman 100 dolarlık banknotlar halinde kutular içinde alındığını" belirtti.

Hükümet bütçesinin 110 milyon dolar olduğu Somali'ye Türk hükümetinin yaptığı nakit yardım ülke açısından önemli bir gelir kalemiydi.

Türkiye'nin 2013'te ne kadar nakit yardımı yaptığı bilinmiyor. Ancak Somali hükümetinden bir yetkili de "ödemelerin yeniden başlamasını ümit ettiklerini" söyledi.

Türkiye'nin Somali hükümetine doğrudan yardımına tepki gösteren İslamcı Şabab militanları, Temmuz ayında Türkiye'nin Mogadişu büyükelçiliğine saldırarak üç kişiyi öldürmüş, dokuz kişiyi de yaralamıştı.

Marmaray'ın açılış töreninde Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'un Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün arasına oturduğu bu fotoğrafı da çok konuşulmuştu.

ulusalkanal.com.tr

Dünya kayıtsız kalmadı Dünya Mısır'da işçiler grevde Dünya ''Raydan çıkarma çabası var'' Dünya 'Atatürk Türkiye’sini kuracağız' Dünya