Kayık ustası eşine çıraklık yapıyor

Akçakoca'da yaşayan kayık ustası Karakaş ve 40 yıllık hayat arkadaşı Nurten Karakaş, atölyede balıkçı kayıkları yaparak hem geçimlerini sağlıyor hem de kaybolmak üzere olan mesleği yaşatıyor.

Abone ol

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yaşayan kayık ustası İbrahim Karakaş ve 40 yıllık hayat arkadaşı Nurten Karakaş, evlerinin yanındaki atölyede balıkçı kayıkları yaparak hem geçimlerini sağlıyor hem de kaybolmak üzere olan mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Gelişen teknolojiyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına giren kayık ustalığı, Akçakoca'da Karakaş çiftinin gayretiyle sürdürülüyor. Evlerinin bahçesinde 38 yıl önce kurdukları kayık atölyesinde, 65 yaşındaki İbrahim Karakaş'a eşi Nurten Karakaş (55) yardımcı oluyor.

Balıkçı aileden gelen Karakaş çifti, yaptıkları 8 ila 15 metre uzunluğundaki kayıkları Türkiye'nin birçok ilindeki müşterilere satıyor.

Meslekten çok büyük kazançlar elde etmediklerini fakat geçimlerini sağladıklarını anlatan Karakaş, "Benden sonra burayı devam ettirecek adam yok şu anda. Olmadığı için tahtayı bile hanımla beraber sarmaya başladık. Bu meslek kendiliğinden kaybolmadı, bunu sistem kaybetti.

Eskiden, çocukları sanat öğrensin diye anne babalar ustaya para verirlerdi, 'Çocuğum meslek öğrensin.' derlerdi ama şimdi öyle bir şey yok. Şimdilerde çalışmak isteyenler, 'Ne kadar para vereceksin' diye soruyor." şeklinde konuştu.

"Eşim artık çırak değil kalfa oldu"

Uzun süre kendi başına çalıştığını söyleyen Karakaş, "Eşim ufak tefek bana yardımcı oluyordu. Daha sonra hep birlikte yapmaya başladık. Eşim artık çırak değil kalfa oldu. Bu meslek merak ve sevgi ister. Sevmeyen adam bu işi yapamaz." dedi.

(AA)

Topraksız çilek yetiştirdi Yurt Topraksız çilek yetiştirdi Yurt Rusya ile yaşanan uçak krizin etkileri sürüyor. Sezonluk otel işçileri işsiz kaldı Yurt Rusya ile yaşanan uçak krizin etkileri sürüyor. Sezonluk otel işçileri işsiz kaldı Yurt