ABD ve Türkiye'nin dahil olduğu 9 ülke anlaştı: Esad gitsinden Esad kalsına...

AKP hükümeti, Suriye'de çözüm için "Esad gitsin" politikasından vazgeçti. Türkiye'nin de aralarında olduğu 9 ülkenin Esad'lı bir geçiş hükümetinde anlaştığı, bu plana Rusya'yı ikna etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Kurban bayramında, Esad'lı bir geçiş hükümeti kurulabileceğini söylemişti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kurban Bayramı'nda ilk kez dile getirdiği bu sözler, AKP hükümetinin Suriye politikasındaki önemli bir değişikliğin sinyali olarak değerlendirilmişti.

AKP hükümetinin başından beri ısrar ettiği "Esad gitsin" tavrından vazgeçtiği, Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanı olduğu bir geçiş sürecini kabullendiği öğrenildi.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bir grup gazeteciye yeni planla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeni plana göre; Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri Suriye için başında Beşar Esad'ın bulunduğu süreli bir geçiş konusunda uzlaştı.

Görüşmelerin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı New York'taki Birleşmiş Milletler zirvesinde yapıldığı belirtildi. 9 ülkenin planını ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya'ya sunduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cami açılışı için gittiği Moskova'da da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu konuda görüştüğü ifade edildi. Rusya ise öneriyle ilgili kararını henüz iletmedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, AKP iktidarının iki şartı olduğunu söyledi. Buna göre şartlardan biri 6 ay sonunda Beşar Esad'ın görevinden ayrılması. İkincisi ise askeri ve istihbarat birimleri gibi önemli kurumların Esad'a bağlı olmaması.

ulusalkanal.com.tr

Tahir Elçi serbest bırakıldı Gündem Nefret sızıntıları Gündem Erdoğan ve Defne Samyeli'ye hakaret davasında karar Gündem PKK'dan alçak saldırı: 2 asker yaralı Gündem