Operasyon 'sağ kol'a dayandı

17 Aralık operasyonu kapsamında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar hakkında gözaltı kararı alındı. TCDD'nin 8 personeli de gözaltında

Abone ol

17 Aralık operasyonunun ikinci perdesi İzmir'de açıldı. Bakan oğullarının gözaltına alınarak tutuklandığı operasyonun İzmir ayağında, Başbakan'ın sağ kolu olarak bilinen eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar hakkında da gözaltı kararı alındı. Operasyona ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, "2011'de başlayan bir soruşturmaya üç yıl aradan sonra operasyon yapılmasının zamanlaması manidardır. Üç yıl oturacaksın, üç yıl sonra düğmeye basacaksın. Suçla mücadele edeyim derken, suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez" diye konuştu. Bacanağıyla ilgili soruya da "Alınıp alınmadığını bilmiyorum. Haberim yok" yanıtını verdi.

Liman İşletmelerinde, işlemlerde usulsüzlük yapıldığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı bilgisi üzerine İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü soruşturmanın ardından yapılan operasyonda, 5 ayrı ilde 25 kişi gözaltına alındı.

Binali Yıldırım'ın derdi, 'zamanlama'

Binali Yıldırım, adaylık ziyareti için geldiği Deniz Ticaret Odası'nda bacanağının da gözaltına alınıp alınmadığı sorusuna "Kendisiyle görüşmedim. Alındı mı verildi mi bilmiyorum. Benim elimde bir bilgi yok" cevabını verdi. Yıldırım, soruşturmanın geneliyle ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir yerde usulsüzlük ve yanlışlık varsa ortaya çıkması hepimizin ortak arzudur. Ama bunları ortaya çıkarmak için üç yıl neden beklendi. Neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı bunu da soruyoruz. Eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi, üç yıl suç işlenmesine neden göz yumuldu? Bunun da kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Son zamanlarda bu iş farklı bir boyuta ulaştı. Merasimle, davulla, zurnayla insanlar evlerinden toplanıyor daha neyle suçlandıkları bilinmeden toplum gözünde suçlu oluyorlar."

TCDD yine gündemde

Gözaltına alınanlar arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Bağlı TCDD Genel Müdürlüğü'nde görevli bir daire Başkan Yardımcısı, İzmir Liman İşletmeleri Müdürü ve İzmir Liman İşletmelerinde görevli müdür yardımcıları, değişik kademeden liman memurları ve ihale alan şirket sahiplerinin bulunduğu ifade ediliyor. TCDD'den yapılan açıklamada, gözaltındaki kurum personeli sayısının 8 olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İzmir Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında Kuruluşumuzun 8 personeli bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alınmıştır. Soruşturma İzmir Cumhuriyet Savcılığınca gizli olarak yürütülmektedir. Soruşturma içeriği hakkında basında çıkan haberlerin Savcılık Soruşturmasıyla ilgisinin bulunup bulunmadığı Kuruluşumuzun bilgisi haricindedir. TCDD Genel Müdürlüğünde arama yapılmamıştır."

Gözaltına alınan TCDD personeli arasında, Eski Ankara Limanlar Daire Başkan Yrdımcısı, halen Van Gölü Feribot İşletmesi Müdürlüğünü yapan Şükrü Çelikyürek, T.C.D.D. İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, Liman İşletme Müdür Yardımcısı Birol Bafra'nın da bulunduğu belirtiliyor.

Binali Yıldırım, gözaltındaki işadamının nikâh şahidi

Operasyon kapsamında gözaltına alınan isimlerden biri de işadamı Mahmut Can Bayoğlu. İki yıl önce evlenen Bayoğlu'nun nikah şahitliğini, o dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koltuğunda oturan Binali Yıldırım'ın yaptığı ortaya çıktı.

Öte yandan, hükümetin başsavcılık eliyle önlediği İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ikinci dalgasında, Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar'ın da gözaltına alınacaklar listesinde olduğu ortaya çıktı.

Erdoğan'ın sağ kolu

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna, adı dolaylı olarak karışan Binali Yıldırım, iktidara giden yolda Erdoğan'ın hep sağ kolu olarak anıldı. Belediye başkanlığı döneminde Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsü İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü yapan Yıldırım, AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002'den bu yana kurulan bütün hükümetlerde Ulaştırma Bakanı olarak yer aldı. Uzun süredir, Çankaya'ya çıkma hesapları yapan Erdoğan'ın başbakanlığı ve partiyi Yıldırım'a teslim edeceği iddiaları da dile getirilmişti. Yıldırım, Erdoğan'ın az sayıdaki 'sırdaş'ları arasında yer alıyor.

Binali Yıldırım'ın bacanağı firarda

İzmir'deki operasyonda hakkında gözaltı kararı olan Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar'ın firar ettiği ortaya çıktı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ihaleye fesat karıştırmak ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük yapıldığı şüphesiyle yapılan operasyonda ilk bilgilerde, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar'ın da göre gözaltına alındığı belirtilmişti. Ancak akşam saatlerinde Cemalettin Haberdar'ın firar ettiği anlaşıldı. Haberdar'ın, gözaltına alınacağını öğrendikten sonra firar ettiği belirtiliyor. Binali Yıldırım, bacanağının gözaltına alınmasıyla ilgili "Alınıp alınmadığını bilmiyorum. Haberim yok" açıklaması yaptı.

Operasyonu yapan müdürler açığa alındı

İzmir'de Liman İşletmesi'ne operasyon yapan birimden emniyet müdür yardımcısıyla iki şube müdürü görevden alındı. Binali Yıldırım'a dayanan operasyona AKP'nin müdahalesi gecikmedi. Operasyonu yapan birimlerin başındaki Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve Narkotik Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Behzat Tuzcu, dün öğleden sonra görevlerinden alındı. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarıyla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şubelerinden sorumluydu.

Aydınlık

Feyzioğlu'nun köklü, pratik ve hızlı çözümü Gündem ''MİT'in böyle bir yetkisi var'' Gündem ''Bu gemi bir su alırsa...'' Gündem 16 ilin emniyet müdürü değişti!... Gündem