Belediye Çalışanlarının sürgün edilmelerine mahkeme 'Dur' dedi

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Antalya'da CHP'den AKP'ye geçen Büyükşehir Belediyesinde, belediye çalışanlarına yönelik sürgünlere mahkeme 'dur' dedi.

Abone ol

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Antalya'da CHP'den AKP'ye geçen Büyükşehir Belediyesinde, belediye çalışanlarına yönelik sürgünlere mahkeme 'dur' dedi. Konu ile ilgili açıklama Tüm Yerel Sen'den geldi. Sürgün olaylarının belediye çalışanları üzerinde telafisi imkansız travmalar yarattığının belirtildiği açıklamada yürütmeyi durdurma istemiyle açılan davaların çalışanlar lehine sonuçlandığı ifade edildi. Davası sonuçlanan çalışanlar işlerine geri dönmeye başladılar.

İşçi kıyımlarıyla sürekli gündeme gelen AKP'li belediyelerden biri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde memur, işçi ve taşeron çalışanlara yönelik Antalya'nın diğer ilçelerine sürgün uygulamasına mahkeme 'dur' dedi. Belediye çalışanlarının lehine olan kararla ilgili açıklama Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikasından geldi. Şube Başkanı Hürdoğan Arslan Sürgün 1 olarak niteledikleri Belediyenin uygulaması ile ilgili nedenleri anlattı. Arslan; "30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrası Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Menderes Türel kendisi gibi düşünmeyen, aynı dünya görüşünde olmayan, özellikle kendine yakın sendikaya üye olmayan memur, işçi, hatta taşeron çalışan arkadaşlarımızı büyük bir kin ve nefretle, hukuksuz bir şekilde, merkeze uzak ilçelere, kendilerine göre görevlendirme bize göre sürgün olarak gönderilmişlerdir. Gönderilen arkadaşlar üzerinde yılgınlık, bezginlik yaratarak belediyeden uzaklaştırılacağını düşündüklerini sanıyoruz" diye konuştu.

Sürgün olaylarının kendileri ve diğer belediye çalışanlarının üzerinde fiziki, psikolojik ve telafisi imkansız travmalar yarattığını belirten Arslan, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi; "Gecenin 04:00'ünde belediyenin önünde kalkacak 05:30'da hareket edecek olan servise yetişmek, eve saat 20:00 gibi dönmek, günlük 5-8 saat serviste yolculuk yapmak ve bunun doğurduğu sıkıntı da cabası."

Yaşanan sıkıntıların üzerine yürütmeyi durdurma istemiyle davalar açıldığını ve bu davaların sonucunda bir çok belediye çalışanının işine geri döndüğünü belirten Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e seslendi; "Umuyoruz ki Sayın Belediye Başkanımız halkın, çalışanların tamamını kucaklayan, ötekileştirmeden vazgeçen ve hukuka uygun bir şekilde çalışma ve yaklaşımı göstermesini bekliyoruz" dedi.

Arslan taleplerini de şu sözlerle anlattı; "Ötekileştirmenin olmadığı, dil, din, ırk ve düşünce farkı gözetmeksizin, herkese eşit fırsat verilen, Cumhuriyet değer ve kazanımlarına bağlı, Atatürk ilke ve devrimlerine sadık, birlik beraberlik içinde geleceğe yürüyen bir ülke ve kent olacağımız umuduyla..."

İkici Sürgün Dalgası

Tüm Yerel Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay da ikinci bir sürgün dalgası yaşandığını belirtti. 6360 sayılı kanunun geçici maddeleri gerekçe gösterilerek, bütünşehir yasasının kabul edilmesinin ardından kapanan belediyelerin ve özel idarelerin çalışanlarının büyükşehir belediyesi ve diğer belediyelere aktarılması uygulamasında Antalya Büyükşehir Belediyesinin kendisine devrolan çalışanları tanımadan, bilmeden, yeteneklerine bakmadan havuz tabir edilen Başbakanlık Personel Müdürlüğü'nün kapsamına aldığını belirterek eleştirdi. Yasada 'norm kadro sayısının fazlası atılacaktır' denmesine rağmen Valiliğin de yanlış bilgilendirildiğini, norm kadroda açık olmasına karşın, ailelerinden ve sosyal yaşantılarından alıkonularak sürgün edilen çalışanlar yerine başkalarının alınmaya çalışıldığını kaydeden Gülebay, diğer illere sürgün edilen çalışanlarla ilgili dava açma hazırlığında olduklarını bildirdi. Gülebay Başkan Türel'e seslenerek şunları söyledi; "Biz her şeyin farkındayız Sayın Türel. Bu olay acı ve korkunç bir şeydir. 'Ben yasa ile bunu yapıyorum' diyemezsiniz. Üstelik yasaya aykırı bir biçimde norm kadro fazlası olmadığı halde gönderilen arkadaşlarımızın haklarını korumaya kesinlikle kararlıyız."

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

Ulusal Gönüllüleri kahvaltıda buluştu Yurt Freni boşalan kamyon eve girdi Yurt Su zammına tepki Yurt ''Bebeğimi cami avlusuna bırakmasaydım açlıktan ölecekti'' Yurt