Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti Yunan kamuoyunda endişeye neden oldu

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti Yunan kamuoyunda endişeye neden oldu. Yunan basını ziyarete geniş yer ayırdı. Yunanistan Cumhurbaşkanı "Türkiye Lozan'ı deldi" açıklaması yaptı. Her yıl Kardak yakınlarında ölen 3 asker için anma yapan Yunan Ordusu bu yıl anma yapmadı. Bugün Ege'de tam bir sessizlik hakimdi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kardak krizinin 21. yıl dönümünde kayalıklara çıktı, Atina'ya mesaj verdi. Orgeneral Akar'ın Kardak ziyareti Yunan kamuoyunda büyük ses getirdi.

Yunan gazeteleri, Akar'ın ziyaretine geniş yer ayırdı. Ethnos gazetesi, "Türkler işi nereye götürüyor" manşeti attı. Eleftheros Tipos gazetesi haberi, "Ege'de kışkırtıcılık tiyatrosu" manşetiyle yayınladı. Haberde, “Türklerin İmia adasında tehlikeli iletişim gösterisi" ifadeleri kullanıldı.

Ziyaretle ilgili Yunanistan Savunma Bakanlığı da açıklama yaptı. Açıklamada Kardak kayalıklarının Yunanistan karasurında olduğu iddia edildi.

Ziyaretle ilgili Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da açıklama yaptı. Pavlopulos, Türkiye'nin Lozan anlaşmasını deldiğini öne sürdü.

Ziyarete ilişkin CHP'den de değerlendirme geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genelkurmay Başkanı Akar'ın ziyaretini "turistik gezi" olarak niteledi ve eleştirdi.

Ziyaret Avrupa Birliği Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas'a da soruldu. Sözcü, iyi komşuluk ilişkilerinin AB'ye katılım için önemli bir kriter olduğunu söyledi.

1996 yılında bir Yunan helikopteri Kardak yakınlarında düşmüş ve 3 yunan askeri hayatını kaybetmişti. Her yıl 30 Ocak'ta Kardak kayalıklarının yakınlarına gelerek çelenk bırakan Yunan ordusu bu yıl çelenk bırakmaya gelmedi.

Her gün Kardak kayalıklarına gelen Yunan Sahil Güvenlik ekipleri bugün kayalıklara uğramadı. Türk sahil güvenlik ekipleri ise Kardak etrafında nöbetlerine devam etti. Olası bir sınır ihlali için Kardak’ın etrafında devriye atan 2 Türk Sahil Güvenlik botunun yanı sıra bir de hücum botu kayalıkların etrafından kuş uçurtmadı.

ulusalkanal.com.tr

Beykoz'da ünlü restorana silahlı saldırı! Demet Akalın da oradaydı Gündem 10 bin Suriyeli oy kullanabilir Gündem Meteorolojiden İstanbul için kar yağışı uyarısı (31 Ocak Salı İstanbul hava durumu) Gündem 31 Ocak Salı Ordu ve Giresun'da engelli ve hamile kamu personeli izinli mi Gündem