Putin Zaporijya Nükleer Santrali'nin Rus mülkiyetine geçmesi için kararname imzaladı

Zaporijya Nükleer Santrali Rusya’ya geçti. Rusya Devlet Başkanı Putin, Zaporijya Nükleer Santrali'nin Rus mülkiyetine geçirilmesine yönelik kararname imzaladı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’de Ukrayna’nın elektriğinin yüzde 20’si sağlanıyordu.

Abone ol

Zaporojye Bölgesi referandum ile Rusya’ya bağlanmasını ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir adım daha attı. Putin, Zaporojye Nükleer Santrali'nin mülkiyetini Rusya’ya geçiren kararnameyi imzaladı.

Putin’in imzaladığı kararnameye göre nükleer santralin güvenliğinin Rusya Federasyonu’nu sağlayacak. Rusya Devlet Başkanı Putin ayrıca Zaporojye Nükleer Güç Santrali adına federal devlet işletmesi kurulması talimatı da verdi.

Rusya’nın kararının arından Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi (Rafayel Mariyona Gırossi) , Zaporijya Nükleer Santrali’nin güvenlik konularını görüşmek üzere Kiev'e gitti. Grossi, Twitter'den yaptığı açıklamada, santral ve çevresindeki nükleer güvenliğin sağlanabilmesi için güvenli bölge oluşturulmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Uluslararası Atom Enerji Ajansı, Grossi’nin Kiev’den daha sonra da Rusya’ya gideceğini duyurdu.

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali unvanına sahip. 6 nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavat/saat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna’daki toplam elektriğin yüzde 20’sini sağlıyordu. Zaporijya Nükleer Santrali, 4 Mart’ta Rus Ordusunun kontrolüne geçti. Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasının ardından 5 Ekim’de de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Zaporijya Nükleer Santrali'nin mülkiyetinin Rusya’ya geçtiğini ilan etti.

Putin o kararnameyi imzaladı: Zaporijya Nükleer Santrali Rus mülkiyetine geçecek Dünya Amerikan Forbes dergisi: "Türkiye hiper savaş yeteneği olan ordu kuruyor" Dünya İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı Dünya Putin o yasayı imzaladı: 4 bölge resmen Rusya'nın toprağı Dünya