Kuzey Akım sabotajının arkasında ABD mi var?

Rusya'nın Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 hatlarında meydana gelen sızıntı sonrası, Kremlin Sözcüsü sabotaj olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını belirtmişti. Rusya'nın bu sözlerini Danimarka ve Avrupa Birliği'de onayladı. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen sızıntının kasıtlı bir eylemden kaynakladığını belirtirken, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,Baltık Denizi'ndeki boru hatlarına verilen zarar ve meydana gelen sızıntılardan endişe duyduklarını belirtti.

Abone ol

Rusya'dan Avrupa'ya doğrudan doğal gaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 hattında sızıntı meydana geldi. Sızıntıya neden olan etkeni belirlemek için soruşturma başlatılmıştı. Rusya, Danimarka ve Avrupa Birliği ise sızıntının sabotaj sonucu gerçekleştiğini belirtti. 

DANİMARKA SIZINTININ KASITLI EYLEM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi'nde Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattında gaz sızıntılarının, kasıtlı bir eylemden kaynaklandığını söyledi.

Frederiksen, düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin bunun kasıtlı bir eylem olduğunu belirttiğini ve gaz sızıntılarının kaza sonucu meydana gelmediğine inandıklarını aktardı.

Olayı ciddiye aldıklarını vurgulayan Frederiksen, Danimarka'ya yönelik herhangi bir askeri tehdidin olmadığını ifade etti.

Enerji Bakanı Dan Jorgensen de gaz sızıntıların kaza nedeniyle olmadığını, patlamalar sonucu meydana geldiğini aktardı.

İSVEÇ DE SABOTAJ DEDİ

İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson bölgede meydana gelen ilk patlamanın üç ayrı sızıntıya neden olduğunu söyledi.

Andersson, "Muhtemelen bu kasıtlı bir sabotaj. Hükümet olarak durumu çok ciddiye alıyor ve ortaklarımızla birlikte bilgi toplamaya devam ediyoruz." dedi.

İsveç Denizcilik İdaresi, Rusya'ya ait Kuzey Akım 1ve 2 boru hattında üç sızıntı olduğunu bildirerek gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısında bulunmuştu.

Kuzey Akım 2 projesinin yürütücü firması Nord Stream 2, Danimarka'nın Bornholm Adası'nın güneydoğusundaki gaz boru hattında bir sızıntı tespit edildiğini doğrulamıştı.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

AB adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Baltık Denizi'ndeki boru hatlarına verilen zarar ve meydana gelen sızıntılardan endişe duyduklarını belirtti.

Güvenlik ve çevre endişelerinin en büyük öncelik olduğunu vurgulayan Borrell şunları ifade etti:

- Bu olaylar tesadüf değil ve hepimizi etkilemektedir. Tüm bilgiler sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu göstermektedir. Ne olduğuna ve neden olduğuna açıklık getirmeyi amaçlayan her türlü soruşturmayı destekleyeceğiz ve enerji güvenliğindeki dayanıklılığımızı artıracak adımlar atacağız. Avrupa enerji altyapısını bozan kasıtlı eylemler kabul edilemez ve birlik içinde, sağlam karşılık bulacaktır.

POLONYALI ESKİ BAKAN'DAN ABD İMASI

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili olan ve AP'nin ABD ile ilişkiler delegasyonu başkanlığı görevini de yürüten Polonya'nın eski Dışişleri ve Savunma Bakanı Radek Sikorski, Baltık Denizi'nde Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.

Boru hatlarındaki sızıntının fotoğrafını paylaşan Sikorski, bunu ABD'nin yaptığını ima ederek, "Teşekkürler ABD" ifadesini kullandı.

ABD BAŞKANI BİDEN DAHA ÖNCE TEHDİT ETMİŞTİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyonlar başlamadan önce Rusya'yı Kuzey Akım'ı sonlandırmakla tehdit etmişti. Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonlar gerçekleştirmesi halinde Kuzey Akım hatlarını "yok edeceği" tehdidini savurmuştu.

Kuzey Akım 2 projesini yürüten şirket Nord Stream 2 ve projeyle bağlantılı bazı şirketler, ABD tarafından yaptırım listesine alınmıştı. 

ABD'nin, sızıntının gerçekleştiği bölgenin yakınlarında daha önce tatbikat yapması dikkat çekti. ABD, Çekya, Letonya ve Litvanya'nın birlikte gerçekleştirdiği tatbikat sızıntının yaşandığı bölgeye yakın olan Danimarka'nın Bornholm açıklarını da kapsıyordu. Tatbikatta, insanlı ve insansız deniz araçlarıyla mayın döşeme ve temizleme işlemleri gerçekleştirilmişti.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Batı, sabotaj iddiasında Rusya'yı ima eden haberler ve açıklamalar yapmıştı. O imalara Kremlin'den açıkama geldi.

Kremlin, Rusya'yı sabotajla suçlamanın aptalca olduğunu vurguladı.

Moskova, sızıntının Avrupa'nın çıkarına olmadığına da dikkati çekti; saldırılara mümkün olan en güçlü karşılığın verileceğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da sızıntıların nedeninin araştırılmasında Avrupa'ya tam destek verdiklerini belirtti. 

İngiltere'de akıl sağlığı şikayetinde rekor Dünya 4 bölge Rusya'ya katılıyor: Referandumdan ilk sonuçlar geldi Dünya Çin'den elektrikli araçlara vergi indirimi kararı Dünya Marine Le Pen'den Giorgia Meloni'ye tebrik mesajı Dünya