Asbest nedir? Asbestin zararları nelerdir? Asbestin çevreye zaraları nelerdir?

Asbest nedir sorusu gündemde yer alan haberlerin ardından öne çıkan konulardan oldu. Peki asbest nedir? Çevreye ve insanlara zararları nelerdir?

Abone ol

Asbest ya da amyant, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır.

Bir doğal silikat minerali olan asbest maddesinin, ısıyı iletmemesi yani iyi bir izolasyon maddesi olması nedeniyle kullanımı çok eski çağlarda başlamıştır. Arkeolojik çalışmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda asbest kullanımının 2500 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir.

On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından sonra ısıyı ve elektriği yalıtması, sürtünmeye ve asit gibi maddelere dayanıklı olması nedeniyle sihirli mineral olarak tanınmaya başlanmıştır. Fakat yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra insan sağlığına önemli zararlar veren kanserojen bir madde olduğunun tespit edilmesi ile asbest maddesi için öldürücü toz tanımlaması yapılmıştır.

ASBESTİN İNSANLARA ZARARLARI 

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi elim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

ASBESTİN ÇEVREYE ZARARLARI 

Düşük oranlarda asbest, havada ve doğal kaynaklar da dahil olmak üzere içme suyunda bulunmaktadır. Ev içinde sıvanın dökülmesi, ev dışında ise doğa olayları nedeniyle sıvanın ya da çatının bütünlüğünün bozulması sonucu havaya karışan asbest liflerinin solunması sonucu asbeste maruz kalınmaktadır.

Araştırmalara göre genel olarak asbeste maruz kalanlarda (meslek dışında) akciğer zarında gram başına on bin ila yüz bin asbest parçacığı bulunmaktadır.

ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR? 

  • Asbestoz: İlk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralardır. Hastalığın kendini göstermesi 10-20 yılı bulmaktadır.
  • Plevral reaksiyonlar: Plevral plaklar, Benign asbest plörezisi, Diffüz plevral kalınlaşma
  • Parenkimal akciğer hastalıkları: Rounded atelektazi, Transpulmoner bantlar
  • Asbestin neden olduğu dermatozlar
  • Kanserler: Malign mezotelyoma, Akciğer kanseri
  • Diğerleri: Hava yolu obstrüksiyonu, İmmünolojik değişiklikler, Perikardiyal sıvı-kalınlaşma, Üst zon değişiklikleri.
Gübre krizine çözüm insan dışkısı mı? Yaşam Edis ve Murat Dalkılıç konserleriyle Vesen Yalıları’nda yaza veda etkinliği Yaşam Mehmet Nuri Yıldız kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Yaşam MasterChef Burak Kaya kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Yaşam