Hindistan ABD'nin talebini reddetti

Hindistan, ABD'nin Rusya gemilerine yaptırım uygulama talebini reddetti. Washington ise son günlerde Mumbai Limanı Gemicilik Şirketinden Rus gemilerin limana demir atmasını ve yanaşmasını engellemesini istemişti.

Abone ol

ABD ile Rusya arasındaki anlaşmazlıklarda her zaman bağımsız bir pozisyon almaya çalışan Hindistan hükümeti, küresel ortaklarını seçme ve ulusal çıkarlarını güvence altına almak için onlarla anlaşma yapma alanında egemenlik hakkını vurgulayarak, ABD'den Rus gemileri önleme talebini reddetti.  Rus gemilerinin Mumbai limanına girişini önleme talebi bu şekilde Hindistan tarafından doğal olarak reddedildi. Son yıllarda, Amerikan hükümeti, Hindistan'ı,   Çin ve Rusya'ya karşı, bölgesel ittifaklar kurarken yanına yerleştirmek için hep kapsamlı çabalarını sürdürmüş ve Hindistan'ı kendi piyonu haline getirmeye çalışmıştır.

Bu arada Yeni Delhi hükümeti, stratejik ilişki içinde olduğu Rusya konusunda Moskova'ya karşı Amerika ile henüz işbirliğine yanaşmadı.Tabii Çin söz konusu olduğunda, bu ülke ile komşuluğu nedeniyle Hindistan hala temkinli bir şekilde pozisyonunu ayarlıyor. Hindistan'ın Çin ile sınır sorunları yaşamasına rağmen yine de Yeni Delhi hükümeti güçlü komşusuna karşı  Amerika ile temkinli bir karşıtlık politikası izlemeye çalışıyor ve açıktan hasmane girişimlerde bulunmak istemiyor. 

Hintli bir uzman olan Susan Şarma şöyle diyor:" Washington, bu ülkeyi Rusya'nın yanı sıra Çin'in etkisine karşı koymak için kullanmak yönünde Hindistan'ı ittifak ağına dahil etmeye çalışıyor. Bu arada Hindistan, Hint Okyanusu ve Güneydoğu Asya'daki bölgesel ve uluslararası baskıların dışında ulusal amaçlarını ve çıkarlarını dikkatle takip ediyor ve bu oyuna karışmamaya çalışıyor. " 

Hindistan, Sovyetler Birliği zamanından beri Moskova ile stratejik ilişkilere sahiptir ve Amerika'nın endişelerinden biri de bu işbirliğini her zaman sona erdirmektir.Bu bağlamda Washington, Yeni Delhi'ye bazı tavizler vererek Hindistan'ı Moskova kampından ve blokundan  çıkarmaya çalışmıştır. Askeri yaptırımların kaldırılması, Washington'un Hindistan'a yönelik politikalarının  başında yer alıyor.  Bu arada, Hindistan'ın planlarının ve askeri yapısının önemli bir kısmı hala Rus kaynaklıdır ve Yeni Delhi de Moskova'nın Hindistan'ın nükleer rakibi İslamabad ile stratejik işbirliğini engellemek için Kremlin ile ilişkileri geliştirme peşindedir.

Cevahir La'l Nehru Üniversitesi Güneydoğu Asya Araştırmalar Bölümü'nde profesör olan Geeta Kochar şöyle diyor:" Hindistan'ın bölgesel politikalarını düzenlemek için Amerika ile işbirliği yapmasına gerek yok. Çünkü Yeni Delhi, uyumsuzluk politikası çerçevesinde, başka bir gücü dizginlemek için hiçbir güçle işbirliği yapmıyor." 

Her halükarda Hindistan'ın Amerika'nın Rusya ile ilgili taleplerine muhalefeti ve Rus gemilerin Hindistan'ın belki de en önemli limanı olan Mumbai limanına yanaşmalarını engelleme isteğini açıkça net bir dille reddetmesi, Washington'un Rus gemilerine ambargo koyma talebini reddetmekle sınırlı değil ve daha geniş bir politikasının  Hindistan hükümeti tarafından uygulanmak istendiğini gösteriyor. Son zamanlarda Yeni Delhi de Washington'un Rusya'dan petrol almama talebini reddetmişti. Ukrayna krizinden sonra Amerika Rusya karşıtı bir koalisyon kurarak bu ülkeyi izole etmeye çalışıyor ki bu da aslında başarısız bir koalisyon ve süreç olmuştur. Çünkü Hindistan gibi ülkeler bölgesel ve uluslararası politikalarını kendi çıkarlarına uygun olarak ayarlamaya çalışıyorlar. Bu nedenle Amerika'nın Rusya karşıtı politikaları bölgesel ve uluslararası düzeyde başarısız olmuştur.

Rusya Ukrayna’da Harpoon ve HIMARS füzelerini vurdu Dünya Suudi Arabistan ve ABD'den "ortaklığın güçlendirilmesi" vurgusu Dünya İsveç FETÖ'ye sahip çıktı Dünya Rusya Dnipro'da Ukrayna'nın silah fabrikasını vurdu Dünya