Yeşil Pasaport hayalleri gerçek mi oluyor? O meslekler yeşil pasaport sahibi olabilir

Son dönemde Türkiye'de artan vize sorunları, Yeşil pasaporta olan talepleri yeniden gündeme getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bu konuya ilişkin kanun teklifi sayısı 19'a ulaştı. Peki, Yeşil pasaport verilmesi talep edilen meslek grupları hangileri? Kimler Yeşil pasaport alabilir?

Abone ol

Yeşil pasaport ile ilgili yasa teklifleri, son yıllarda yaşanan vize sorunları nedeniyle Meclis gündeminin önemli konularından biri haline geldi. 'Hususi damgalı pasaport' olarak da bilinen yeşil pasaport, genellikle belirli kamu görevlileri ve eski bürokratlara veriliyor. Ancak, artan vize engelleri nedeniyle Meclis’te bu pasaportun kapsamının genişletilmesine yönelik hazırlanan kanun tekliflerinin sayısı 19’a ulaştı.

Bu teklifler, TIR şoförleri, muhasebeciler, bekçiler, gazeteciler, eczacılar gibi birçok meslek grubuna yeşil pasaport verilmesini öneriyor. Meclis'te bu konuda artan talepler, özellikle yurt dışına çıkmak isteyenlerin vize işlemlerinde yaşadığı zorluklar nedeniyle daha da önem kazandı.

Türkiye'de şu anda 1 milyon 200 bin kişi yeşil pasaporta sahip. Eğer bu tekliflerin kabul edilmesi durumunda, yaklaşık 800 bin kişi daha bu pasaportu alabilecek. Ancak, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize uygulama ihtimali nedeniyle bu yeni taleplere temkinli yaklaşıyor. Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan’a göre, vize reddi oranlarının artması ve randevu almanın zorlaşması, kişileri ciddi şekilde zorluyor.

Meclis'te görüşülmeyi bekleyen yasa teklifleri kapsamında, 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar, malul ve muharip gaziler gibi birçok grup da yeşil pasaport talep ediyor. Sözcü'nün haberine göre, 15 yıl kıdemi olan gazeteciler, tiyatro sanatçıları, özel sektördeki doktorlar gibi meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor.

Türkiye’de mevcut durumda 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru, 15 yıl kıdemli 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ve 16 bin hakim-savcı bulunuyor. Eğer yeşil pasaport kapsamı genişletilirse, bu gruplar da vize muafiyetinden faydalanabilecek.

HANGİ MESLEK GRUPLARI ALABİLECEK?

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen ancak yasalaşma ihtimali düşük olan teklifler arasında şunlar yer alıyor:

Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.
Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.
Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.
Çarşı ve mahalle bekçileri.
20 yıldır ticaret yapmayan iş insanları.
10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.
10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.
Belde belediye başkanları.
15 yıl kıdemli eczacılar.
TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.
İl ve ilçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.
Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.
Yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeciler.
15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.
15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.
Köy ve mahalle muhtarları.
Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.
TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendisler ve mimarlar.
Malul ve muharip gaziler.

Çalışma saatleri için yeni karar! Düğmeye basıldı Gündem O yangınlar kontrol altına alındı Gündem Türkiye genelinde büyük operasyon Gündem Kağıthane'de silahlı saldırı Gündem