Türkiye-Suriye ilişkilerinde kritik eşik: Liderler görüşmesi yaklaşıyor

Türkiye-Suriye ilişkileri nasıl yeniden tesis edilecek? Görüşmeler hangi seviyeden başlayacak? Siyaset bilimci Doç. Dr. Fuat Gökçe, liderlerin iradesi dışında hareket etme ihtimali olan güç odaklarına dikkat çekti. Süreçte oluşabilecek tehlikelere dikkat çekti.

Abone ol

Türkiye-Suriye işbirliği için yol haritası belirginleşiyor. Özelikle Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın olumlu mesajlarının ardından süreç hızlandı. Peki ilişkiler yeniden nasıl tesis edilecek?

Ankara’daki kaynaklar liderler seviyesinde görüşmenin, sürecin seyrine göre gerçekleşeceğini söylüyor.
İki seçenek var. Bunlardan birincisi Ankara-Şam hattında normalleşme süreci, istihbarat birimlerinin başkan yardımcıları ve ardından başkanlarının görüşmesiyle başlayacak.

İkinci seçenek ise bakanlardan önce Erdoğan ile Esad'ın görüşme yapacak ... İki lider görüşme ile iradeleri oryaya koyacak. Ardından normalleşme adımlarının atılması için Dışişleri ve Savunma bakanlarını yetkilendirilecek.

Siyaset bilimci Doç. Dr. Fuat Gökçe, Türkiye-Suriye ilişkileri yeniden tesisi sırasında yaşabilecek bürokratik problemlere dikkat çekti:

"Hem Türkiye tarafında hem de Suriye tarafında jeopolitik gelişmeleri farklı gözlüklerle bakan danışman ya da bürokratlar olabilir. Bunların farklılıklarını gidermenin tek yolu da dediğim gibi liderlerin mutlaka hem süreci hızlandırmak hem farklılıkları geride bırakarak bizzat muhatabının ağzında bu konu hakkındaki düşüncesini duyarak bir politika belirleme açısından oldukça önemli diye düşünüyorum ben."

 Erdoğan ve Esad öncelikli olarak görüşmesinin stratejik önemine vurgu yapan Doçent Doktor Gökçe, "Görüşme İsrail'i dizginler, Amerika'yı da geriletir" değerlendirmesini yaptı.

Özgür Özel'den Tuncay Özkan'a üstü kapalı uyarı Gündem Narin Güran ile ilgili yeni açıklama Gündem İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılıyor Gündem Meteoroloji'den İstanbul'a sağanak uyarısı Gündem