TGB: "Milyonlarca yurttaşımız sokaktayken biz yurtta kalamayız"
Türkiye'nin seferber olduğu depremin yaraları sarılırken Türk gençliğinden fedakarlık çıkışı geldi. Türkiye Gençlik Birliği "Milyonlarca yurttaşımız sokaktayken biz yurtta kalamayız" dedi.
10 ilimizi etkileyen ve Türkiye’nin seferber olduğu depremin 7. gününü geride bırakırken Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine dair açıklamada bulundu.
Cumhurbaşkanının ve YÖK’ün açıklamalarıyla üniversitelerde bahar yarıyılında yüz yüze eğitimin tatil edilerek uzaktan eğitim uygulanacağı ve KYK yurtlarının da depremden etkilenen vatandaşların kullanımına sunulacağı duyurulmuştu. TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasının en hızlı ve etkili çözüm olduğunu açıkladı.
"ÖZEL YURTLAR DA KULLANIMA AÇILSIN"
Depreme yönelik yürütülen kara propaganda ve bilgi kirliliği sürerken; üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ve yurtların depremzedelerin kullanımına açılmasına dair sosyal medya üzerinden tepki gösterenler de oldu. Bu tepkilere karşı TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin, durumu somut verilerle anlattı:
- 13 milyon insanın etkilendiği bu depremlerde, KYK yurtları 1 milyon insanımızı barındırabilecek kapasiteye sahiptir. “Oteller, misafirhaneler neden depremzedeler için kullanıma açılmıyor?” itirazıyla karşılaşıyoruz. Türkiye’nin otel yatak kapasitesi 1.5 milyondur. Bu sayı da depremzedeler için yeterli değildir. Yurtların tahsisi bir zorunluluktur. Özel yurtların da depremzedelere tahsis edilmesini istiyoruz.
Otellerin ve turizm gelirlerinin depremzede vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için kaynağa dönüştürülebileceğini de vurgulayan Çetin: “Ülkemizin en çok kaynak yarattığı turizm sektörü gelirlerinin deprem bölgelerinde yaraların sarılması ve konut yapımında seferber edilmesi gerekir. Otel kapasiteleri hem depremzedeler için yeterli değildir hem de turizm gelirlerinden depremzedelere kaynak yaratılabilir.” ifadelerini kullandı.
"ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ BARINMA"
Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları devam ederken bir yandan yardım çalışmaları da sürüyor. Vatandaşların birinci ihtiyacı ise barınma. TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin de milyonlarca vatandaş sokakta kalırken yurtlarda kalmayacaklarını vurguladı:
- Milyonlarca yurttaşımız depremden etkilenmiş sokaklardayken, çadırlarda olumsuz şartlardayken devlet yurtlarında biz kalamayız. Birinci önceliğimiz hiçbir annemizin babamızın, kardeşimizin bu sert kış koşullarında sokakta yatmamasıdır. Deprem bölgesinde geceleri hava sıcaklığı eksi 15’lerdeyken yüzbinlerce insanın çadırlarda yatmasına razı olamayız. Vatandaşlarımızın sağlığı açısından da deprem bölgesi hızla boşaltılmalı, depremzedeler diğer illere sevk edilmelidir ve insanca yaşama kavuşturulmalıdır.
"GEREKİRSE DERSLİKLERiMİZİ DE AÇALIM"
Yaşanan felaketin büyüklüğünü hatırlatan Çetin, sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilere de dikkat çekti. “Uzaktan eğitim konusunda öğrencileri yanıltıcı bilgiler yayılmaktadır. Bu felaketten etkilenen yurttaşlarımız için çok sayıda konut ve barınma alanı gerekmektedir. İhtiyaç durumunda üniversitelerimizin derslikleri de depremzede ailelere uygun hale getirilip açılmalıdır. Milyonlarca vatandaşımız depremzede durumunda, evlerini, yakınlarını kaybederken gençlik her türlü fedakarlığa hazırdır.” diyerek gençlerin depremzedelere yardım için hazır olduğunu gösterdi.
"İHTİYAÇ NEREDEYSE ORADA OLACAĞIZ"
Kayahan Çetin açıklamasında gençlerin deprem bölgesindeki gereken her yardıma hazır olduklarını vurguladı. Uzaktan eğitim süresince her türlü fedakarlığa hazır olduklarını duyurdu.
- Bu uzaktan eğitim sürecinde evlerimizde oturmayacağız. Uzaktan eğitimde memleketlerde değil deprem bölgelerinde, ihtiyaç neredeyse orada olacağız. Deprem bölgelerinde ve depremden etkilenen vatandaşlarımız, arkadaşlarımız için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olacağız. Gerekirse öğrenci evlerimizi de depremzede ailelere vermek için hazırız. Her türkü fedakarlıkları yapacağız.
“UZAKTAN EĞİTİMİN ZARARINI EN AZA İNDİRMEK BİZİM ELİMİZDE”
Türkiye Gençlik Birliği açıklamasında, salgın dönemi sonrasında uzaktan eğitimin zararlarını öne sürenlere karşı kararlılığını ve iradesini de gösterdiler. Bu süreçte öğretim görevlilerine de sorumluluk düştüğünü hatırlattı:
- Uzaktan eğitim sürecinin öğrenciye zararlarını en aza indirmek bizlerin ve öğretim görevlilerinin elinde. Bu felaket sonrası bir seferberlik de buraya düşüyor. Çok çalışacağız! Disiplinli olacağız. Başarılı öğrenciler olacağız. Bu süreçte de üniversitelerimiz bilimsel çalışmalarına ara vermeden devam edecekler. Biz öğrenciler aldığımız eğitimin hakkını vereceğiz. Vatanına bağlı ve birikimli gençler olarak üniversitelerimizden mezun olacağız.
Çetin, uzaktan eğitim sürecinde yaşanabilecek olası sorunların da yüz yüze eğitim başladığında; ek eğitim öğretim dönemleri konulması, ders programlarının yoğunlaştırılması gibi yöntemlerle aşılabileceğini vurguladı.
Genel Başkan Kayahan Çetin, deprem çalışmaları için başlattıkları seferberlik çalışmalarıyla birlikte Kahramanmaraş Afşin’deki çadırkentin sorumluluğunu üstlendiklerini de duyurdu.