Suriye'ye anayasa ve seçim dayatması! Strateji uzmanları dayatmanın ilişkileri çözümsüz hale getirdiğini belirtiyor

Suriye ile normalleşme konusunda Anayasa ve seçim ısrarı sürüyor. Bakan Yaşar Güler, "Anayasayı kabul et, serbest seçimleri yap, kim iktidara gelirse, onunla çalışmaya hazırız" dedi. Strateji uzmanları, Anayasa ve seçim dayatmasının Suriye ile ilişkileri çözümsüz hale getirdiğini belirtiyor.

Abone ol

Katıldığı canlı yayında Suriye ile normalleşmeye değinen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, anayasa ve seçim dayatmasını tekrar dile getirdi. Suriye yönetiminin huzur ve barış dönemi istemiyor gibi davrandığını savunan Bakan Yaşar Güler “Anayasayı kabul et, serbest seçimleri yap, kim iktidara gelirse, onunla çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Bakan Yaşar Güler, "Görüşmelerin başlaması için şartlarımız var. Suriye rejimi, 'Çekilme tarihi bize bildirirseniz görüşürüz' diyor. Yani böyle bir şeyi, 'Ben huzura, barışa dönem istemiyorum' diye algılıyoruz. 'Kapsayıcı bir anayasayı kabul et, serbest seçimlerini yap, sonuçta kim iktidar olursa biz onunla çalışmaya hazırız' diyoruz." dedi.

Strateji uzmanlarına göre, Türkiye – Suriye normalleşmesinin hız kazandığı ve Erdoğan-Esad görüşmesinin hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde, Bakan Yaşar Güler’in bu açıklamaları dikkat çekici...

"ŞARTLAR ÖNE SÜRMEK İŞİ ÇÖZÜMSÜZLÜĞE GÖTÜRMEK DEMEK"

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Anayasa ve seçim dayatmasının Ankara-Şam ilişkilerini çözümsüzlüğe sürüklediğini belirtti. Bu taleplerin aynı zamanda ABD ve Batı’nın dayatmaları olduğuna vurgu yaptı.

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, "Burada öncelikle anayasa yapılması ve seçim şartı öne sürerseniz, Suriye de sizden topraklarından çekilmesini ister. Kısır döngü içindeki toplantılarla bu görüşmeler yapılmaz. Bu şekilde şartlar öne sürmek demek, işi çözümsüzlüğe götürmek demektir. Bu da Batı'nın, ABD'nin istediği bir durum. Çünkü onlar zaten bölgedeki istikrarsızlıktan besleniyorlar ve bu durumun sürmesini istiyorlar." dedi.

Ankara-Şam ilişkilerindeki kopukluk ve çözümsüzlük hali, Suriye’nin kuzeyini PKK ile birlikte işgal altında tutan ABD’nin planlarına hizmet ediyor. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, ABD-PKK terör ittifakının bölgeden çıkarılması için iki ülkenin de karşılıklı dayatmalardan vazgeçerek, terörle mücadele noktasında uzlaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Ali Fuat Gökçe, "Esad ile muhalifler arasındaki bir iş birliğini sağlayacak bir mekanizma istiyorsak, bunun içeriği ya da kapsamı bir anayasa çalışması ya da seçim değildir. Tarafların birbirine olan güvensizliğini aşacak durumların sağlanması, mekanizmanın kurulmasıdır. Taraflar, masaya çağrılmalıdır. Dolayısıyla sadece anayasa üzerinden hareket etmek sahadaki gerçeklikleri görmezden gelmek bir çözümsüzlük örneğidir." dedi.

Sokak hayvanları yasası AYM'ye taşındı Gündem Irak ve Türkiye arasında güvenlik mutabakat zaptı imzalandı Gündem "Türkiye Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya devam edecek" Gündem Sağlık Bakanlığından maymun çiçeği virüsü açıklaması Gündem