Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi TBMM'de kabul edildi! 500 milletvekilinin katıldığı oylamada 275 kabul oyu verildi

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri kapsayan 17 maddelik kanun teklifi Meclis’ten geçti. 500 milletvekilinin katıldığı oylamada 275 kabul oyu verildi. Kısırlaştırma ve tedavi için alınan sokak köpekleri bakımevlerinde barınacak. Sorumluluğunu yerine getirmeyen yerel yönetimlere ceza geliyor.

Abone ol

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.

Pazar günü başlayan teklif görüşme maratonu tartışmaların gölgesinde karara bağlandı. 500 milletvekilinin katıldığı oylamada 275 milletvekili onay, 224 milletvekili ret, 1 milletvekili ise çekimser oy verdi.

Hem komisyon hem genel kurul görüşmelerinde Meclis, milletvekilleri arasında sözlü atışmalara ev sahipliği yaptı. CHP, DEM Parti, TİP milletvekilleri birlik olup, kırmızı boyalı eldivenler ve dövizlerle protesto düzenledi.

YAKALA, KISIRLAŞTIR, TUT, SAHİPLENDİR MODELİ

Kabul edilen teklife göre, sokak köpekleri artık kısırlaştırma sonrası aynı yere geri bırakılmayacak. "Yakala, Kısırlaştır, Tut, Sahiplendir" modeliyle köpekler bakımevlerinde sahiplendirilmeyi bekleyecek.

Teklifin en çok tartışılan maddesi olan 5’inci maddeden ötanazi kavramı çıkarıldı. Veteriner Hizmetleri Kanunu’na atıf yapıldı. Buna göre gerekli durumlarda sokak köpekleri veteriner hekimler tarafından uyutulabilecek.

Teklif, yerel yönetimlere de büyük sorumluluklar yüklüyor. 2028 yılına kadar barınak, ameliyathane ve donanım için gerekli bütçenin oluşturulması gerekiyor. Kanuna göre, görevini yerine getirmeyen yerel yöneticiler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Sahipli ve sahipsiz hayvan kavramı da açık hale getirildi. Hayvan sahipleri 2025 yılına kadar evcil hayvanını dijital kimlikle kaydettirmek zorunda. Evcil hayvanını sokağa terk eden ya da yasaklı ırkların üretimi yapan kişiler 60 bin lira para cezasına çarptırılacak.

Kanunla birlikte hayvandan insana geçen hastalıkların engellenmesi, hayvan nüfusunun kontrolsüz çoğalmasının da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Nüfus 2100 yılında 77 milyonun altına düşecek Gündem İstanbul istikameti 50 gün süreyle kapatılıyor Gündem Kenan Işık son yolculuğuna uğurlandı Gündem Gazze'de can kaybı 39 bin 400'e yükseldi Gündem