Sağlık Bakanlığından maymun çiçeği virüsü açıklaması! Kısıtlamaya gidilecek mi?
Sağlık Bakanlığından maymun çiçeği virüsü ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel acil durum olarak ilan edilen virüsle ilgili yapılan açıklamada Türkiye'de henüz rastlanmadığı ve herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını bildirildi.
Sağlık Bakanlığı, özellikle Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği virüsü ile ilgili son dakika açıklaması yaptı.
Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) dün yapılan açıklamada, M çiçeği virüsünün "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu" açıklanmıştı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN DA AÇIKLAMA GELDİ! KISITLAMAYA MI GİDİLECEK?
Sağlık Bakanlığı da maymun çiçeği virüsü ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 14 Ağustos 2024'te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı'nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının, "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu"nun ilan edildiği anımsatıldı.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir." ifadelerine yer verildi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
Maymun çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.