HDP'nin taleplerine alevilerden veto

Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin karşılanmasını da içeren kanun teklifi bu hafta Meclis'in gündeminde olacak. Teklifle, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve ilçe belediyeler gerektiğinde, cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapabilecek.

AK Parti, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin karşılanmasını da içeren yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklife göre, imar planlarının tanziminde bölgenin şartları göz önünde tutularak lüzumlu cemevi yerleri ayrılacak.

İl ve ilçelerde mülki idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cemevleri yapılabilecek. Cemevi yeri imar mevzuatına aykırı olarak başka amaçlarla tahsis edilemeyecek.

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve büyükşehir ilçe belediyeleri gerektiğinde cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapabilecek, malzeme desteği sağlayabilecek. Belediye ve bağlı kuruluşlar tarafından verilen indirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkanı, cemevlerine de tanınacak. Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanacak.
 

"ASİMİLASYONCULARIN İLERLEMESİ DURDURULDU"

300'e yakın Alevi dedesinin oluşturduğu Ocakzadeler Meclisi'nin Sözcüsü Avukat Ali Timurtaş Özmen, kanun teklifini değerlendirdi. Kanun teklifini olumlu bulan Özmen, bunun bir başlangıç olduğunu ifade etti ve ekledi

 "ASİMİLASYONCULARIN İLERLEMESİ DURDURULDU"

- Devlet güvencesi olması bizim için çok önemli. Bütün dengeleri gözeterek adım atıldığı anlaşılıyor. Şimdilik acil beklentilerimiz karşılanmış ve Aleviliği ayrı bir din olarak gören asimilasyoncuların ilerlemesi durdurulmuştur. Eksiklikler, zaman içerisinde el birliğiyle giderilecektir. ‘İbadethane’ ve ‘inanç’ kavramlarının geçmemesine ilişkin eleştirilere katılmıyoruz. Kanuna, kurum adlarına kavramlar yazılır, kavramların sözlük tanımlamaları değil. Kanuna ‘cemevi’ ifadesinin ekleniyor olması, başkanlığın kuruluyor olması bu konuda daha geniş kapsamlı adımların atılacağının da müjdesi. Laiklik ilkemizle birlikte ele aldığımızda hukuken yeterlidir.

 Özmen, PKK'nın siyasi uzantısı HDP güdümündeki taleplere karşı durduklarını da ilan etti.

"HDP'NİN TALEPLERİNE KARŞI ÇIKIYORUZ"

- HDP’nin ve onun güdümündeki sözde Alevi kurumlarının Tekke ve Zaviyeler Kanunu’yla ilgili taleplerine ise kesinlikle karşı çıkıyoruz. Tekke ve zaviyelerin açılması gibi bir girişimi asla desteklemeyiz. Laiklik anlayışımız içinde yapılan hukuki düzenlemeler gayet yerindedir. Devletin denetimi mutlaka olmalıdır.

"İzmir Barosu'nun kürsüsü HDP/PKK'nın kürsüsü değildir!" Gündem "Diyarbakır annelerini batının şempanzelerine bırakmadık" Gündem Sözleşmeli öğretmen PKK üyeliğinden tutuklandı Gündem "AK Parti ve MHP bölücülüğün suç ortağı oldu" Gündem Vatan Partisi, LGBT dayatmasına karşı yapılan yürüyüşe çağrı yaptı Gündem Türk devletlerinin ortak alfabesi Gündem ABD'ye korku salan gençler tahliye oldu Gündem TÜRK-İŞ 2. mitingini Zonguldak'ta yaptı Gündem Tutuklama kararını Prof. Dr. İzzet Özgenç yorumladı Gündem TÜRK-İŞ'ten Polonez işçilerine ziyaret Gündem İşçiler, Polonez Genel Müdürlüğü önünde Gündem "Suriye'ye 'seçim yap' demek, ABD-İsrail planlarına teslim olmaktır" Gündem