Golan Tepeleri neden önemli? Strateji uzmanları İsrail-Lübnan gerilimini değerlendirdi

Golan Tepeleri'ne yönelik saldırı, İsrail ile Hizbullah arasında savaş çıkabileceği endişesini arttırdı. Strateji uzmanları, Filistin’e saldırılarını sürdüren İsrail’in cepheyi Lübnan’a genişletme hazırlığı yaptığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre İsrail, savaşı Suriye’ye taşıma çabasında.

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde futbol sahasını hedef alan saldırı, bölgedeki yangını daha da alevlendirdi.

İsrail’in, Lübnan’a saldırı tehdidi nedeniyle başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke, Lübnan’a seyahat uyarısı yayınladı. Lübnan'a uçak seferleri ertelenirken, Beyrut Uluslararası Havalimanı'nda da seferler askıya alındı.

Bölgede tansiyon yüksek, saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutan İsrail hükümeti, “Hizbullah'la topyekun bir savaşa yakınız” mesajları veriyor. Strateji uzmanları ise, İsrail’in uzun süredir savaşı Lübnan’a genişletme hazırlığı yaptığına dikkat çekiyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Tör, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

- İsrail büyümeye çalışıyor. Genişleme çabası için İsrail'e nedenler lazım. Gazze saldırısı bunlardan bir tanesi. Şimdi bir de üzerine Lübnan cephesi açılacak. Lübnan cephesinin açılacağı çok önceden belliydi. Futbol sahasına yapılan saldırıda, bunun alt yapısını oluşturacak saldırılardan biri...

Mecdel Şems kentindeki saldırı, gözleri bir kez daha Golan Tepeleri'ne çevirdi. Suriye'nin güneybatısındaki Golan Tepeleri, stratejik açıdan kritik öneme sahip... İsrail’in 1981'de işgal ettiği bölge, Suriye toprağı... Bölgede, yasadışı Yahudi yerleşimcilerin yanı sıra 20 bin civarında Suriyeli yaşıyor. Uzmanlar, İsrail’in, Golan Tepeleri üzerinden savaşı Suriye’ye taşıyacağı uyarısı yapıyor.

Dr. Özgür Tör, "Net bir şekilde Şam'a doğru, oraya gelecek kadar hedefliyor. Gözden kaçırılmaması gereken nokta, bu. Suriye'nin başkenti yaklaşmış oluyor. Yani satranç tahtasında çok kritik bir yere doğru geliyor.

Suriye’ye taşınacak olası bir savaş, güney sınırlarında hali hazırda bölücü terörle mücadele eden Türkiye’yi de doğrudan ilgilendiriyor. Bölgede ABD destekli İsrail yayılmacılığına durdurulmasınınyolu ise, Ankara-Şam iş birliği ve bölge ülkelerinin güç birliğinden geçiyor.

Konuyla ilgili olarak Dr. Özgür Tör, şunları söyledi:

- Suriye'yi bu kadar yalnız bırakmak, işte rejim, katil vs. derken bakın tehdit nereye geldi. Dağılan bir Suriye, en fazla kimin işine yarar? Terör örgütünün işine yarar. Bu bölgenin ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye, Suriye ve Irak'ın iş birliğinden, bölgesel güçlerin iş birliğinden çok önemli sonuçlar çıkacaktır. Bu olduğu takdirde, Suriye güçlendiği takdirde, İsrail'i kim durdurur sorusunun cevabı: Suriye durdurabilir.
CHP, Namık Tan'a sahip çıktı Gündem Demirtaş Ceyhun, vefatının 15. yıl dönümünde mezarı başında anıldı Gündem İstanbul'un barajlarında su azalıyor! Gündem Dehşetten önceki son görüntüleri ortaya çıktı! Gündem Papaz, Türkiye'nin bütünlüğünü hedef aldı Gündem Arnavutluk'ta kurulması planlanan Bektaşi devletine sert yanıt Gündem "AK Parti ve MHP bölücülüğün suç ortağı oldu" Gündem Vatan Partisi, LGBT dayatmasına karşı yapılan yürüyüşe çağrı yaptı Gündem Türk devletlerinin ortak alfabesi Gündem ABD'ye korku salan gençler tahliye oldu Gündem TÜRK-İŞ 2. mitingini Zonguldak'ta yaptı Gündem Tutuklama kararını Prof. Dr. İzzet Özgenç yorumladı Gündem