Cezalar artık ertelenmeyecek! Anayasa Mahkemesi karar verdi
AYM, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin yasal düzenlemenin iptaline karar verdi. 2 yıl veya daha az hapis cezasını öngören suçlarda sanığın 5 yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan düzenleme artık olmayacak.
Yüksek mahkeme kararın 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine hükmetti. Hukukçular, bu nedenle parlamentonun yeni yasama döneminde bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti.
Trabzon'da bir vatandaş "kasten yaralama" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından açılan davada sanığa verilen suçun ertelenmesini öngören "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"nın (HAGB) Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek iptalini istedi. Vatandaş bunun için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
2 yıl veya daha az süreli hapis ya da adli para cezası alan sanıklara uygulanan HAGB kararı ile ceza 5 yıl boyunca askıya alınıyor. Yeni bir suç işlenmezse mahkûmiyet hükmü ortadan kalkıyor.
Başvuruyu inceleyen yüksek mahkeme, HAGB'nin iptaline hükmetti. Gerekçede, HAGB kararı verilebilmesi için sanığın öncelikle suçu işlediğini kabul etmesi gerektiği belirtildi. Bunu kabul etmesi halinde mahkemenin HAGB'ye hükmedebileceği aktarılan kararda, aynı zamanda sanığın istinaf kanun yoluna başvuru hakkından da feragat ettiği anlatıldı.
Yüksek mahkeme, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması düzenlemesinin "cezasızlık" ve "caydırıcılığı ortadan kaldırması" gerekçesiyle iptal ettiğini belirtti.
Hukukçular, bu nedenle parlamentonun yeni yasama döneminde bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi, iptal kararının 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.
AYM'nin kararının bağlayıcı olduğunu belirten hukukçular, parlamentonun yeni yasama döneminde bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti.