Abdülhamid Han sondaj gemisi Karadeniz'e doğru yola çıktı! Petrol ve doğal gaz arayacak

Abdülhamid Han sondaj gemisi Karadeniz’deki yeni görev yerine uğurlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geminin Akdeniz’de 3 derin sondaj yaptığını, şimdi de Karadeniz’de bu faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

Abone ol

Abdülhamid Han sondaj gemisi Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arayacak. Gemi yeni görev yerine uğurlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gemide açıklama yaptı. Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin, dünyanın en gelişmiş filolarından birine sahip olduğunu belirtti.

- 2 sismik gemimiz var. 4 derin deniz sondaj gemimiz var. Bunlarla birlikte Akdeniz'de 9 sondaj kuyusu kazdık. Karadeniz'de 2020'de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın milletimize müjde olarak paylaştığı Sakarya Gaz Sahası'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptık. Bu keşif neticesinde de çok kısa bir süre içinde o sahadan gaz üretmeye başladık. Şu anda evlerimizde kullanılan gazın bir miktarı bu sahadan geliyor. 5,5 milyon metreküp günlük üretimimiz var. Bu, yaklaşık 2,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının kendi gazımızla, Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda ürettiğimiz gazla karşılanması demek.

Sakarya Gaz Sahası'ndaki rezerve dikkati çeken Bayraktar, "O bölgede çok büyük bir rezerv var. Önceliklendirdiğimiz vakit karşımızdaki ilk konu şu, Sakarya Gaz Sahası'nın üretimini çok hızlı bir şekilde artırmamız lazım. 2025'in ilk çeyreğinde hedefimiz bu 5,5 milyon metreküpü 10 milyon metreküpe çıkarabilmek." ifadesini kullandı.

Bayraktar, denizlerdeki enerji filosuna dahil olacak yüzer üretim gemisinin de Türkiye'ye doğru yola çıktığını dile getirerek, "Boğazdan geçerek Karadeniz'de 20 yıl boyunca çalışacağı lokasyona gidecek. Oradan da 2026 içinde 10 milyon metreküplük, yani yine bir 5 milyon hane halkına yetecek doğal gazı üreteceğiz. Dolayısıyla 10 milyon hane halkının ihtiyacını kendi gazımızla Karadeniz'de üretmiş olacağız. Çok büyük bir operasyon. Deniz derinliğinin 2 bin 100 metre olduğu bir lokasyonda ve karaya 170 kilometre mesafede bu faaliyetleri yapıyoruz. Dolayısıyla bu üretimi hızlı bir şekilde kazandırabilmek için gemilerimizin çok yoğun bir takvimde çalışması lazım." dedi.

Bakan Bayraktar, Akdeniz'in uzun dönemli petrol ve doğal gaz aramacılığı çalışmalarında ilk konum olduğunu belirtti. “Akdeniz’den asla vazgeçmiş değiliz” dedi.

- Akdeniz'de bütün bu operasyonları daha sağlıklı yapalım diye biz kendi filomuza sahip olduk. Bu, çok önemli bir adımdı. Akdeniz'den asla vazgeçmiş değiliz. Birileri gibi Akdeniz'e veya Mavi Vatan'a biz masal gibi yaklaşmıyoruz. Mavi Vatan bizim denizlerdeki destanımız olacak. Zira Akdeniz'de de çok ümitvar olduğumuz lokasyonlar da var. Şu ana kadar burada keşif diyebileceğimiz ekonomik anlam ifade eden bir faaliyetimiz olmadı ama bundan sonra tespit ettiğimiz lokasyonlarda Akdeniz'de aktif olmaya devam edeceğiz. Bununla ilgili planlamalarımızı 2026 yılı için yapıyoruz. Akdeniz'de sismik yapmadığımız lokasyonlar var. Onları da tamamlayacağız ve en doğru lokasyonu kazarak oradan da milletimize hayırlı bir netice vermek istiyoruz.
Tarihi takas operasyonunun ayrıntıları ortaya çıktı Gündem Adana'da yangın söndürme helikopteri düştü Gündem Bakan Uraloğlu'ndan açıklama Gündem HAMAS Lideri Heniyye için Doha'da cenaze töreni düzenlendi Gündem