15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde hangi cemaat nasıl açıklama yaptı?
15 Temmuz 2016, Türkiye'nin en uzun ve en karanlık günlerinden biriydi. Amerikancı darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen tartışılmaya devam ediyor. Peki 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde hangi cemaat nasıl açıklama yaptı?
15 Temmuz 2016, Türkiye'nin en uzun ve en karanlık günlerinden biriydi. Amerikancı darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen tartışılmaya devam ediyor.
Amerikancı darbe girişiminin meydana geldiği 15 Temmuz 2016 gecesinde ilk tavrı Vatan Partisi ortaya koydu. Parti yöneticileri, darbe girişiminin ilk anlarından itibaren sosyal medyadan ve televizyon kanallarından tepki göstererek kalkışmanın “Amerikancı Fetullahçı bir girişim” olduğu konusunda Türk milletini uyardı.
Peki 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde hangi cemaat nasıl açıklama yaptı?
Aydınlık Gazetesi Muhabiri Kaan Aslan sosyal medya hesabından çarpıcı bir araştırmayı öne sürdü. Aslan 5 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde hangi cemaatin nasıl açıklama yaptığını tek tek yazdı. İşte Kaan'ın o yazısı:
1) Süleymancılar
Cemaatin lideri Alihan Kuriş, herhangi bir açıklama yapmadı. Kurumsal olarak yönetimin tavrı hiçbir şekilde belirtilmedi. Cemaate ait olduğu bilinen bazı kurumların sosyal medya hesaplarından da 15 Temmuz günü hiçbir açıklama yapılmadı.
2) Nurcular
Nurcuların Fırıncı kolu olarak bilinen İstanbul İlim ve Kültür Vakfı bir açıklama yayınladı. Ancak açıklamada tek kelime bile "FETÖ" geçmedi.
Nurcu yapılanmalardan Siyer Vakfı ve lideri Muhammed Emin Yıldırım, sosyal medyayı aktif kullanıyor. Neredeyse her gün paylaşım yapan Yıldırım ve vakfı, 15 Temmuz günü paylaşım yapmamayı tercih etti.
Nurcu gençlik derneklerinde durum da şöyle: Çınaraltı: Hiçbir açıklama yapmadı. Sözler Köşkü: Herhangi bir tavır belirtmeden sadece Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü kutladı. Hayalhanem: Suya sabuna dokunmayan bir paylaşım yaptı. Maksat 114: Sadece şehitleri andı. Hiçbiri FETÖ'ye tepki göstermedi. Nurcu derneklerden Nur Mektebi ve lideri Uğur Akkafa da 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yıl dönümünde sus pus kesildi.
3) İskenderpaşa Cemaati
Cemaatin yönettiği dernek, vakıf ve kurumlar, sosyal medyayı aktif kullanmasına rağmen 15 Temmuz günü herhangi bir tavır göstermedi. Hakyolcular diye bilinen cemaat, devlette kadrolaşan yapılar arasında yer alıyor. İskenderpaşa'nın Gümüşhanevi kolu da 15 Temmuz'u boş geçti. Gümüşhanevilerin lideri Cevat Akşit herhangi bir açıklama yapmadı.
4) Furkan Cemaati
Alparslan Kuytul'un lideri olduğu cemaatin de herhangi bir açıklama yaptığı görülmedi. Kuytul, önceki yıllarda FETÖ'yü lanetlemek bir yana, FETÖ'yle mücadeleyi defalarca kez eleştirmişti. KHK'lılara sahip çıkan Kuytul, yurt dışındaki firari FETÖ'cülerin yayınlarına katılarak Türkiye'yi hedef almıştı.
5) Menzil Cemaati
Geçen yıl cemaatin lideri Abdülbaki Erol Elhüseyni'nin ölümünden sonra 3'e bölünen cemaatin bugün yönettiği vakıflar, 15 Temmuz'da anma paylaşımları yaptı. Ancak paylaşımlarda 1 kelime bile darbenin arkasındaki güç eleştirilmedi. Ne FETÖ ne ABD...
6) İsmailağa Cemaati
İsmailağa, 15 Temmuz anmasında FETÖ'den de bahsederek darbe girişimine tepki gösterdi.
7) Cübbeli Ahmet Hoca (Ahmet Mahmut Ünlü)
Hoca Ahmet Yesevi Derneği'nin (HAYDER) liderlerinden olan Cübbeli Ahmet Hoca, 15 Temmuz anmasında FETÖ'yü eleştirmekle kalmadı. FETÖ'nün arkasındaki gücün de MOSSAD olduğuna işaret etti.
Cübbeli Ahmet Hoca, Ekol TV'de katıldığı yayında darbeyi ABD Gladyosu'nun, NATO'nun yaptırdığını açıkça söyledi. Ayrıca, darbenin bastırılmasında 15 Temmuz gecesi Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çabasının etkili olduğunu belirtti.