Yıl sonu enflasyon tahmini yükseltildi! Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan duyurdu

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminlerini yükselttiklerini açıkladı. 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 38'e çektiklerini duyuran Fatih Karahan, 2025 yıl sonu beklentisinin yüzde 14, 2026 yıl sonu beklentisinin ise yüzde 9 olduğunu belirtti.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 2. Enflasyon Raporu'nu paylaştı.

2024 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELTİLDİ

TCMB Başkanı Fatih Karahan, orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün korunacağı bir görünümünün esas alındığını belirtti.

Fatih Karahan, bu çerçevede, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektiklerini açıkladı. Fatih Karahan ayrıca, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını söyledi.

Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5'te istikrar kazanmasını hedeflediklerini belirten Fatih Karahan, "Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21'e tekabül etmektedir." dedi.

Fatih Karahan ayrıca, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 ile zirveyi göreceğini, haziran ayından itibaren ise istikrarlı bir şekilde düşmeye başlayacağını söyledi.

Fatih Karahan yaptığı açıklamada, "Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir. Böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceği dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde, olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır. " dedi.

"SIKI DURUŞUMUZU FİYAT İSTİKRARI SAĞLANANA KADAR KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ"

Son dönemde, enflasyonun ana eğiliminin öngörülerden daha yüksek gerçekleştiğini belirten Fatih Karahan, şunları kaydetti:

- Sıkı para politikası duruşu ve politika eşgüdümü, başlangıç koşullarındaki bu bozulmayı kısmen telafi edecektir. Bu sayede, ana eğilimin yıl sonu enflasyonuna etkisinin 1,8 puan ile sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu süreçte iki ana koşul gözeteceğiz. Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesidir. Bu kapsamda, ana eğilim, iç talep, ithalat ve finansal koşullara ilişkin göstergeleri yakından izliyoruz. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsamasıdır. Bu çerçevede, geniş kapsamlı enflasyon beklentisi göstergelerini takip ediyoruz.

Karahan, martta atılan adımların etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığına dikkati çekerek, bu durumun etkisini krediler üzerinde gördüklerini bildirdi. "Önümüzdeki dönemde bunun talebi zayıflatacağını, fiyatlama davranışlarına olumlu yansıyacağını ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini öngörüyoruz." diyen Karahan, şöyle konuştu:

- Bu süreçte, maliye politikalarının katkısı ve yönetilen-yönlendirilen fiyatların eşgüdüm halinde belirlenecek olması, dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri, öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız.
Altının gramı ne kadar oldu? Çeyrek altın ve Cumhuriyet altını ne kadar? İşte fiyatlar… Ekonomi Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırıldı Ekonomi Piyasalarda gün sonu: Altın, borsa, petrol ve dövizde son durum... Ekonomi Dolandırıcıların sahte site tuzağı Ekonomi