Türkiye'nin enerji krizine karşı adımları ne?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bütçe komisyonuna sunum yaptı. Bakan, yerli ve milli atımlardan bahsetti. Dönmez, Avrupa'nın karşılayacağı enerji krizine karşı Türkiye'nin bir sorun yaşamayacağını vurguladı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji Bakanlığı bütçesi ele alındı. Bakan Fatih Dönmez milletvekillerine sunu yaptı:

- Fatih sondaj gemisinin gerçekleştirdiği 540 milyar m3’lük doğal gaz keşfi sonrası aradan geçen 2 yılda çevreyi gözeterek yürütülen çalışmalar sonucunda Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi hızla devam etmektedir.

Dönmez, Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı enerji krizine karşı Türkiye'nin sorunu olmadığını ifade etti. Bakan, Türkiye'nin enerji konusunda atacağı adımlardan bahsetti:

- Alanında Avrupa'nın en büyüğü olan Silivri yer altı doğal gaz depolama tesisimizin kapasitesi yıl sonuna kadar 4,6 milyar m3’e çıkartılacak olup Tuz Gölü yer altı depolama tesisinde işletmedeki kapasite ise 1,2 milyar m3’tür. Boru hatlarımız, LNG ve FSRU tesislerimiz ve yer altı doğal gaz depolama tesislerimiz sayesinde, farklı kaynaklardan istediğimiz zamanda ve miktarda doğal gaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz.

 Bakan Dönmez, 2023 yılı ilk çeyreği itibariyle Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından taşınan petrol miktarının günlük 600 bin varilden 1 milyon varile çıkacağını da aktardı. Bakanın sunumunda Fatih Sondaj Gemisi'nin faaliyetleri de yer aldı:

- Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmaktır.2023 yılında, Türkiye Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve Vizyonu politika belgesi İLE 2024-2030 dönemini kapsayacak İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıklamayı planlıyoruz.

Nadir toprak elementi keşfine ilişkin de konuştu Bakan Dönmez:

- Eskişehir Beylikova’da; havacılık, savunma, uzay sanayi, biyomedikal gibi alanlarda kullanılan 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi gerçekleştirilmiştir. Bu alan Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv alanı olma özelliğine sahiptir.
Konya ovasında ayçiçekleri çiftçinin elinde kaldı Ekonomi Şehit madenci ailelerine destek Ekonomi Rekabet Kurulu'ndan Ferrero'ya fındık soruşturması Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi Limonda kriz "geliyorum" dedi! Ekonomi Suların markaları aynı, litreleri aynı ama fiyatları farklı! Ekonomi